Duurzaam consumeren blog

Zo word jij een duurzame consument

Je bent vast bezorgd over het klimaat en de toekomst van onze planeet. Maar wist je dat jij als consument een belangrijke rol kunt spelen in het creΓ«ren van een betere wereld? Duurzaam consumeren is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jou! Hier zijn vier hippe tips om duurzaam te consumeren en bij te dragen aan een groenere planeet.

1. Keurmerken zijn key

Het kiezen van duurzame producten kan best lastig zijn. Gelukkig helpen keurmerken jou daarbij. Maar met welke keurmerken kun je blind vertrouwen op duurzaamheid? Niet alleΒ zijn namelijk even betrouwbaar. Maak daarom gebruik van de Keurmerkenwijzer en check welke keurmerken per productsoort het beste zijn voor het milieu. Maar let op, niet alle producenten houden zich aan de regels. Kies daarom altijd voor een product waarvan je zeker weet dat het voldoet aan jouw wensen.

2. Go green met biologisch

Het kopen van biologische producten is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor jouw gezondheid. Biologische boeren gebruiken namelijk geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen die niet-natuurlijk zijn. Maar let op, biologische landbouw en veeteelt brengen minder op en hebben dus meer grond nodig. Als je toch voor biologisch wilt gaan, kijk dan naar het ‘groene blaadje’, het Europese keurmerk voor biologische landbouw. Dit keurmerk garandeert dat het product voldoet aan de EU-regels. Ook zijn er genoeg biologische restaurants in Nederland waar je heerlijk kan eten!

blog over duurzaam consumeren

3. Meatless is the way to go

Minder of geen vlees eten is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je lichaam. Wist je bijvoorbeeld dat voor 1 kilo vlees gemiddeld 5 kilo plantaardig veevoer nodig is? En dat de vleesindustrie zorgt voor grote uitstoot van broeikasgassen en verzuring van bodem en lucht? Gelukkig zijn er genoeg lekkere vleesvervangers in de supermarkt te vinden. Let wel op dat je genoeg eiwitten en vitamine B1 en B12 binnenkrijgt. Het Voedingscentrum heeft handige tips om vlees te vervangen.

4. Shop local en seasonal

Lokaal en seizoensgebonden boodschappen doen heeft alleen maar voordelen. Zo zijn de producten supervers, steun je de lokale boeren en winkeliers Γ©n hoeven de producten niet van ver te komen. Minder vrachtwagens op de weg betekent minder uitstoot voor het milieu. Steeds meer bezorgdiensten zijn zich hiervan bewust, zijn groener en gaan duurzaam bezorgen. Check de lokale markt en ontdek de seizoensgebonden producten die jouw regio te bieden heeft. Wedden dat je smaakpapillen je dankbaar zijn?

Aan de slag

Door bewuste keuzes te maken in ons koop- en eetgedrag, kunnen we allemaal een steentje bijdragen aan een betere wereld. Of het nu gaat om het kiezen van duurzame producten, het eten van minder vlees, duurzaam make-uppen of het steunen van lokale boeren, elke kleine stap telt. Laten we samen werken aan een groenere toekomst. Wat is jouw volgende stap op weg naar duurzaam consumeren?