Robot die duurzaam bezorgen van de toekomst weergeeft

Duurzaam bezorgen gaat er zo uitzien in de toekomst

In een tijdperk waarin termen als duurzaamheid en milieubewustzijn steeds belangrijker zijn, wordt er op de markt van de pakketbezorging hard gewerkt aan een manier van duurzaam bezorgen. Iedereen is wel bekend met bezorgers en we zien ze overal waar we zijn. Het is een trend geworden om alles met één druk op de knop bij je deur te hebben en het wordt de consument steeds gemakkelijker gemaakt. Maar waarom is juist duurzaam bezorgen zo belangrijk, wat zijn de ontwikkelingen en wat betekent dit voor ons als consument?

Waarom is duurzaam bezorgen zo belangrijk?

Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in het waarborgen van onze planeet en een gezonde toekomst. Eigenlijk betekent het vooral dat de toekomstige generatie kan blijven genieten van onze wereld. Een vijfde van alle CO2 vervuiling komt voort uit allerlei soorten transport. We zouden dus een enorme stap kunnen maken als we verder gaan met de ontwikkelingen van duurzaam bezorgen. Maar natuurlijk willen we hier als consument niet de dupe van zijn en willen we niet lang hoeven wachten op onze bestellingen. We willen allemaal wel duurzaam bezig zijn, zolang het maar niet ten koste gaat van onze primaire behoeftes.

Uitlaat die de problemen van duurzaam bezorgen laat zien

Verder zijn er al verschillende landen bezig met het instellen van strengere milieunormen die de focus leggen op de uitstoot van voertuigen in grote steden. Bedrijven kunnen zich dus vast voorbereiden door te investeren in een duurzame manier van bezorgen. Tevens kunnen ze hierdoor eventuele boetes in de toekomst voorkomen. Buiten dat zal dit de gezondheid van vele bezorgers vergroten, doordat ze bijvoorbeeld niet meer heel de dag rondlopen en rijden met een dieselbus.

Eigenlijk is de transportsector dus verantwoordelijk voor een groot gedeelte van de CO2-uitstoot. Zijn ze überhaupt bezig met het zoeken naar een duurzame manier om te bezorgen? Wat zijn de ontwikkelingen en wat gaat er veranderen in de toekomst?

De ontwikkelingen van groene bezorging

Natuurlijk zijn veel bezorgdiensten al bezig met het bekijken en testen van innovatieve manieren om de bezorging van jouw bestelling zo duurzaam mogelijk te maken. Zo zijn veel pakketbezorgers al onderweg met een elektrische bestelbus, gaan ze op de fiets of zelfs op de elektrische step. Dat laatste is in Nederland nog niet toegestaan, maar gebeurt al wel in veel andere landen, zoals bijvoorbeeld onze zuiderburen in België. Een leidende organisatie in Nederland voor het groen bezorgen is bijvoorbeeld Coolblue, waarbij de bezorgers met een bakfiets te werk gaan. Hetzelfde geldt voor DHL, dat in 2024 al met elektrische vliegtuigen gaat vliegen om jouw pakketje nog groener over te laten vliegen.

Soortgelijke bedrijven zijn hier ook mee bezig om zo hun imago te verbeteren en hun ecologische voetafdruk te verminderen. Waarschijnlijk heeft dit ook te maken met het feit dat alle bedrijven onder een vergrootglas liggen wat betreft duurzaamheid.

Het lijkt allemaal fantastisch, maar wat gaat dit voor ons als consument betekenen? Moeten we nu bijvoorbeeld vaker naar een pakketpunt, of gaat het eindeloos duren voordat onze bestelling er is?

Groene manier van bezorgen met de elektrische step

Wat betekent dat ‘duurzaam bezorgen’ voor ons als consument?

Dat ‘duurzame bezorgen’ heeft op ons weinig negatieve impact als eindgebruiker. Het blijkt juist het tegenovergestelde te zijn en dus zowel voor de pakketdiensten als de consument een betere uitkomst. Er staat niet langer op maandagochtend, na een zwaar weekend, een dieselbestelbus met draaiende motor bij de buren voor de deur waardoor jij een uur eerder wakker wordt dan dat je wekker gaat.

Bovendien zal het voor ons als gebruiker ook het één en ander aan geld kunnen gaan schelen dat we betalen voor onze bezorgkosten. Elektrische voertuigen hebben minder onderhoud nodig en de ‘brandstof’ is aanzienlijk goedkoper dan bij een voertuig op fossiele brandstof. Wij als Nederlanders zijn natuurlijk nooit te beroerd om minder te betalen als dat kan.

Kortom, dat duurzame bezorgen is niet alleen maar een manier om de ecologische voetafdruk te verminderen. Je nachtrust verbetert en het zal misschien ook wat in de kosten kunnen schelen als jij iets verkoopt via Marktplaats.

De kosten van duurzaam bezorgen voor de consument

Zelf de groenste keuze maken

Het is natuurlijk ook belangrijk om zelf te zorgen voor de duurzame bezorging van jouw pakketje. Je vraagt je ongetwijfeld af: “Wat kan ik hier aan doen dan?” Hier enkele tips die jij kan doen om bezorging een stuk groener te maken:

  • Kies voor groen bedrijf: Check voordat je een verzendlabel koopt eens bij verschillende bezorgdiensten hoe groen ze zijn. Doen ze bijvoorbeeld wel iets aan groene bezorging? Zo kun jij weloverwogen jouw pakketje versturen dat je via Marktplaats hebt verkocht.
  • Haal je pakketje op bij een pakketpunt: Zo rijdt de bezorger niet eerst langs jouw huis als je niet thuis bent, maar rijdt hij gelijk door naar het dichtstbijzijnde pakketpunt. Als je er dan vanuit je werk langskomt is het een kleine moeite om het op te halen toch?
  • Bundel je bestellingen: Bestel alles online in één keer, waardoor je meerdere pakketjes en dus meerdere ritjes voorkomt. Zo staan ze maar één keer aan je deur en heb jij gelijk alles wat je wilde hebben.
  • Verminder je retouren: Bestel niet één broek in 4 verschillende maten, om er vervolgens weer drie terug te sturen. Daarmee heb je niet alleen invloed op de uitstoot die komt kijken bij het transport, maar ook die van de verwerking van het verpakkingsafval.
  • Koop lokaal: Kijk of het gene dat jij wilt hebben misschien wel binnen handbereik is. Stap lekker op de fiets en haal gelijk een frisse neus! Zo ben je zelf lekker bezig en heb je het waarschijnlijk nog sneller dan dat je het online had besteld.

Vergeet niet dat je als consument ook een verschil kunt maken. Weten wat jij nog meer kan doen om duurzaam te leven? Bekijk dan het artikel hoe jij een duurzame consument kan worden. Wanneer ga jij denken aan de toekomst?