Waarom is duurzaamheid zo belangrijk

Waarom is duurzaamheid zo belangrijk?

Het lijkt wel alsof we collectief hebben besloten dat het redden van onze planeet een soort van hippe hobby is geworden – net als het verzamelen van vintage vinylplaten, maar dan met bomen. Het woord ‘duurzaamheid’ zien we tegenwoordig dan ook overal. Het is de trend die de mode-industrie probeert te omarmen terwijl ze ons verleidt met kledingstukken gemaakt van gerecyclede sokken. Laten we niet cynisch worden, want het is wel degelijk een punt van aandacht. Maar waarom is duurzaamheid nou eigenlijk zo belangrijk, wat omvat het precies en wat kunnen we zelf doen?

Wat is duurzaamheid precies?

Duurzaamheid klinkt als het soort woord dat je in een belangrijk gesprek moet laten vallen om serieus genomen te worden. Zie het als het dragen van een bril zonder glazen; het voegt een vleugje diepgang toe aan je imago, zelfs als je geen idee hebt waar je eigenlijk over praat. Maar zonder gekheid, het is natuurlijk niet alleen een woord dat we rondstrooien om indruk te maken op onze gesprekspartners.

Je kunt het zo zien: duurzaamheid draait om het bewaren van de wereld om ons heen voor toekomstige generaties. Het gaat erom dat we onze zogenaamde ecologische voetafdruk verkleinen.

Wat is duurzaamheid precies? Verklein je ecologische voetafdruk

Er zijn drie belangrijke pijlers als het gaat om duurzaamheid. Eerst hebben we het milieu – dat ding waar we al onze (plastic)verpakkingen en auto-emissies in dumpen, terwijl we over zonnepanelen praten. Dan zijn er nog sociale aspecten en laten we vooral de economie niet vergeten, de magische kracht die ons doet geloven dat je tegelijkertijd geld kunt verdienen en de planeet kunt redden.

In feite is duurzaamheid dus niets meer en niets minder dan het jongleren met drie ballen; als je er een laat vallen, krijg je een regen van afkeurende blikken over je heen. Maar nu weten we eigenlijk nog steeds niet echt waarom…

Waarom duurzaamheid steeds belangrijker wordt

Je kunt geen krant openslaan, geen sociale media openen, en zelfs niet proberen te doen alsof je het nieuws niet volgt – duurzaamheid blijft op de voorgrond, als een ongenode gast die niet weggaat. Waarom? Logisch eigenlijk; we worden geconfronteerd met enge dingen als klimaatverandering, smeltende ijskappen en de gedachte dat onze kleinkinderen ons in de toekomst zullen vervloeken, terwijl ze ronddobberen op hun zelfgemaakte vlotten.

En om niet achter te lopen zijn er ook steeds meer bedrijven die hun imago proberen te vergroenen, waarschijnlijk omdat ze bang zijn hun producten en/of diensten anders niet meer te kunnen slijten.

Maar laten ver vooral niet vergeten dat het belang van duurzaamheid niet alleen een trendy verkooptruc is, maar vooral een roep om verandering in ons gedrag, onze systemen en onze toekomst te realiseren.

waarom duurzaamheid steeds belangrijker wordt

Wat levert het op?

Wat krijgen we eigenlijk terug voor al dat verduurzamingsgedoe? We investeren immers onze tijd, moeite en zelfs ons geld in het vergroenen van onze levensstijl en onze industrieën. En het raad eens: het is een heuse win-winsituatie. We verminderen niet alleen onze CO₂-uitstoot, maar creëeren ook een nieuw tijdperk van innovatie.

Dan hebben we de kostenbesparing. Ja, je leest het goed. Door te verduurzamen, kunnen we onze portemonnee iets minder laten krimpen. Denk aan het gebruik van zonnepanelen en het hergebruiken van regenwater. Voordat je het weet heb je genoeg gespaard om jezelf te trakteren op di die luxe herbruikbare tas die je altijd al wilde.

Kortom, verduurzamen is niet alleen een manier om onze planeet te redden, maar ook een manier om onszelf te redden van toekomstige klimaatrampen en dure rekeningen. Tijd om onze handen eens flink uit de mouwen te steken.

zelf aan de slag met verduurzaming

Zelf aan de slag

Hoog tijd om de schijnwerpers op onszelf te richten en ons af te vragen: “Wat kunnen we eigenlijk zelf doen om deze hele duurzaamheidszaak een handje te helpen?” Hier enkele tips die nog hipper zijn dan een herbruikbare waterfles:

  • Recycle alsof je leven ervan afhangt: Zorg ervoor dat je die plastic flessen op de juiste manier inlevert, zodat ze op een of andere mysterieuze manier kunnen transformeren in nieuwe leuke items, zoals herbruikbare boodschappentassen en trendy (zonne)brillen.
  • Energiebesparing is de nieuwe cardio: Zet je fitnessroutines even opzij en begin met het uitschakelen van lichten, apparaten en je ongebruikte koffiezetapparaat. Denk aan die calorieën die je verbrandt terwijl je door het huis rent om alles uit te zetten. Het is bijna alsof je betaald wordt om groen te zijn.
  • Eet lokaal: Wie heeft exotische gerechten nodig die de hele wereld rondvliegen, als je lokaal geteelde kakelverse groenten en fruit kunt hebben?
  • Zeg nee tegen verspilling: Onthoud, voedsel is niet alleen om van te genieten, maar ook om te waarderen. Buik vol, maar pan nog niet leeg? Overweeg dan om de overblijfselen te transformeren in een culinair experiment. Wie weet word je wel de Michelangelo van het restjeskoken.
  • Kledingruilfeestjes voor het goede doel: Wat is er beter dan een feestje? Een feestje waar je kleding kunt ruilen met vrienden, terwijl je een statement maakt tegen fast fashion.

Vergeet niet, elke kleine stap telt. Op zoek naar nog meer handige tips? Bekijk dan ook vooral ons artikel waarin je leest hoe ook jij een duurzame consument wordt. Wanneer ga jij je steentje bijdragen een betere planeet?