Auto als thuisbatterij: Volvo maakt het waar!

Volvo kondigde begin deze maand de lancering van een nieuwe bedrijfstak aan, genaamd: “Volvo Cars Energy Solutions”. Deze tak richt zich op het ontwikkelen van oplaad- en opslagtechnologie. Het belangrijkste wat in ontwikkeling is, is een auto die tegelijkertijd als thuisbatterij dient. Wij gaan in deze blog dieper in op hoe dit werkt en wat de voor- en nadelen zijn.

auto als thuisbatterij
Bron: www.dutchcowboys.nl

Hoe werkt het?

Je gelooft het misschien niet, maar jouw elektrische auto kan meer dan alleen cruisen. Het is eigenlijk als een draagbare batterij voor thuis! Als de vraag naar elektriciteit laag is of de tarieven gunstig zijn, sluit je gewoon je elektrische wagen aan op je huis. De batterij in de auto voorziet je huis dan van stroom. En raad eens? Sommige systemen laten je zelfs extra energie teruggeven aan het elektriciteitsnet, waardoor je een beetje kunt verdienen of je energierekening kunt drukken. Niet elke elektrische auto heeft deze truc in huis, dus het hangt af van het model en de lokale regelgeving. Hoe dan ook, het idee van je auto als een soort energie hub is behoorlijk slim! 🚗⚡

Voor- en nadelen

Aan dit soort grote projecten zitten vele voor- en nadelen. Het is nu nog moeilijk te zeggen of dit nou goed is, of dat het vooral veel problemen met zich meebrengt. Wij zetten alle pro’s en cons voor je op een rijtje:

Voordelen

  • Energieopslag: Elektrische auto’s bieden extra opslagmogelijkheden voor energie, waardoor huiseigenaren toegang hebben tot opgeslagen elektriciteit wanneer dat nodig is.
  • Flexibiliteit: Het concept van vehicle-to-home biedt flexibiliteit in het beheer van energiestromen, waardoor consumenten actief kunnen bijdragen aan het balanceren van het elektriciteitsnet.
  • Kostenbesparing: Het gebruik van opgeslagen energie tijdens periodes van lage tarieven kan helpen bij het verminderen van de energierekening.
  • Duurzaamheid: Het bevordert duurzaam gebruik van energie en belast het klimaat niet tot amper.
Voor- en nadelen auto thuisbatterij
Bron: www.topgear,com

Nadelen

  • Technologische beperkingen: Niet alle elektrische auto’s ondersteunen V2H- of V2G-functies, waardoor de beschikbaarheid beperkt is.
  • Kosten van apparatuur: De installatie van de benodigde apparatuur, zoals omvormers en laadsystemen, kan aanvullende kosten met zich meebrengen.
  • Slijtage van de batterij: Het regelmatig ontladen en opladen van de autobatterij kan leiden tot een snellere slijtage, wat de levensduur van de batterij kan beïnvloeden.
  • Regelgeving: Lokale regelgeving en beleid kunnen de implementatie beïnvloeden, en het kan nodig zijn om wettelijke goedkeuring te verkrijgen om de auto als thuisbatterij te gebruiken.

In een notendop biedt het concept van het gebruiken van een elektrische auto als thuisbatterij veelbelovende voordelen, maar het is belangrijk om rekening te houden met technologische beperkingen, kosten en andere praktische overwegingen.

DutchHypocrite is altijd op zoek naar content! Dus heb jij nog leuke verhalen? Vragen? Of ideeën? Neem dan hier contact op.