mag je een bananenschil in de natuur gooien?

Bananenschillen in de natuur: effect en consequenties

Bananenschil hier, klokhuisje daar; veel mensen gooien klakkeloos hun organische afval in de natuur of op straat. Maar is dit eigenlijk wel een onschuldige daad?

Groente en fruit komen toch uit de natuur, dus waarom zouden we de resten na het consumeren daar niet gewoon achtergelaten? Wat zijn precies de consequenties van dit gedrag en hoe kunnen we dit veranderen? In dit artikel komt de aap uit de mouw en lichten we enkele misconcepties omtrent dit onderwerp toe.

Waarom zou je WEL een bananenschil in de natuur gooien?

Je kent ongetwijfeld het dilemma; je hebt zojuist een verrukkelijke gele banaan verslonden, bijvoorbeeld tijdens een wandeling of een lange autorit. Dan bedenk je je: ‘‘Waar laat ik deze bananenschil nu eigenlijk?” Velen besluiten deze op de grond of uit het autoraam te slingeren; terug naar de bron, de natuur!Β  De fruitsoort bevat feitelijk geen giftige stoffen of andere chemicaliΓ«n, zodoende ligt de aanname dat ons ecosysteem de bananenschil wel zal afbreken erg voor de hand.

Wat je ook doet; leg hem in ieder geval niet op de stoep! Behalve als je een komische val in scene wilt zetten πŸ˜‰

bananen-in-de-natuur

Waarom zou je GEEN bananenschil in de natuur gooien?

Wist je dat je een boete van maar liefst 150 euro riskeert wanneer je een bananenschil deponeert in de natuur? Ja, je leest het goed; het weggooien van organisch afval, zelf zoiets ogenschijnlijk onschuldigs als een bananenschil, is in sommige gebieden verboden. Onthoud dit goed voordat je overweegt een bananenschil in de natuur te gooien. Red zowel je eigen portemonnee als de natuur en gooi deze weg waar het hoort: in de prullenbak!

Naast dat deze vervuiling niet mooi is voor je portemonnee, is ook geen mooi gezicht voor de openbare orde. Organisch afval gaat onwijs stinken en er komt vanzelfsprekend ongedierte op af. Daarnaast trekt vuil ander vuil aan; voor je het weet wordt er ook onverteerbaar afval bovenop gegooid. Wanneer de straat netjes is hebben we (over het algemeen) minder snel de neiging iets op straat te gooien.

Als dat nog niet genoeg redenen waren: bananenschillen in de natuur zijn slecht voor de dieren! Vogels kunnen er vast in komen te zitten en veel diersoorten kunnen er onwijs ziek van worden wanneer ze de schil per ongelijk consumeren. Denk dus voortaan goed na voordat je een schil het milieu in slingert. Behalve als je Mario, Luigi of Bowser heet en in een virtuele kart rijdt πŸ˜‰

hand-stopt-bananenschil-in-prullenbak

Vergaan met die banaan

Wat velen niet weten, is dat de banaan behoort tot de fruitsoorten die het meest langzaam vergaan in de natuur. Een bananenschil bevat namelijk veel cellulose; dit is een stof die lastig afbreekbaar is voor de micro-organismen in de natuur. Daarom kan het afbraakproces van een bananenschil wel zo’n 2 jaar duren, afhankelijk van de ondergrond en natuuromstandigheden. De zon, regen, wind en micro-organismen moeten hard samenwerken om zo’n simpele bananenschil voor je af te breken.

Hoewel het technisch gezien mogelijk is om je bananenschil in de natuur te gooien, is het verstandiger dit niet te doen. Het achterlaten van afval, zelfs natuurlijk afbreekbaar afval zoals een bananenschil, kan beter in de afvalbak worden gegooid. Of nog beter, in een GFT Bak! Zo voorkom je dat dieren in gevaar komen en dat er onnodig veel afval in de omgeving ligt.

Laten we de verantwoordelijkheid nemen voor onze eigen bananenschil en de natuur koesteren, zo kun ook jij blijven lopen in je favoriete natuurgebieden. Blijf gaan met die 🍌 en bedankt voor het lezen!