bananen-op-blauwe-achtergrond-bovenaanzicht

Bananenschillen in de natuur: effect en consequenties

We kennen ongetwijfeld allemaal de verrukkelijke gele banaan, ideaal voor een snelle energie boost onderweg. Maar wat doe je na het eten van deze voedzame snack met de schil? Kan ik een bananenschil in de natuur slingeren? In dit artikel komt de aap uit de mouw wat betreft de vraag; mag dat? Hoelang hebben bananenschillen nodig om te verteren en wat als je het wel doet?

Waarom zou je Wel een bananenschil in de natuur gooien?

Je hebt net een heerlijke banaan gegeten, maar je kunt geen prullenbak in de buurt vinden. Je hebt ongetwijfeld al eens in een soortgelijke situatie gezeten. Je denkt misschien: “Waar laat ik deze bananenschil?” Vaak heb je het idee om de schil op de grond te gooien. Het is bovendien een natuurlijk product. De fruitsoort bevat geen giftige stoffen en andere chemicaliΓ«n. Daardoor denken we dat de natuur de schil wel zal afbreken. Je kunt een bananenschil ook op de stoep leggen, maar dat is gevaarlijk πŸ˜‰

bananen-in-de-natuur

Waarom zou je GEEN bananenschil in de natuur gooien?

Wist je dat je een boete kunt krijgen van 150 euro voor het achterlaten van fruit in de natuur? Ja, je leest het goed: het weggooien van organisch afval, zelfs zoiets ogenschijnlijk onschadelijks als een bananenschil, is in sommige gebieden verboden.

Onthoudt dit goed voordat je overweegt waar je de banenschil moet laten. Bespaar je portemonnee wat pijn en doe het juiste door die schil weg te gooien op de plek waar het thuishoort, in de prullenbak!

Naast dat deze vervuiling niet mooi is, kunnen dieren zoals vogels vast komen te zitten in bananenschillen of ze per ongeluk opeten, wat ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Ook zit er een verschil in de tijd die het per fruitsoort kost om volledig opgenomen te worden in de natuur. Denk dus voortaan eerst na voordat je een schil het milieu in slingert. Tenzij je Mario heet en in een virtuele kart rijdt!

hand-stopt-bananenschil-in-prullenbak

Vergaan met die banaan

De bananenschil wordt, wanneer deze in de natuur komt, afgebroken door micro-organismen en andere natuurlijke processen zoals zonlicht, regen en wind. Op die manier worden de stoffen van de bananenschil omgezet in voedingsstoffen voor andere organismen in het ecosysteem. Dit afbraakproces kan tot wel 2 jaar duren. Zo’n bananenschil ligt wat ons betreft dan behoorlijk lang rot en bruin te wezen.

Hoewel het mogelijk is om je bananenschil in de natuur te gooien, is het verstandiger om dit niet te doen. Het achterlaten van afval, zelfs natuurlijk afbreekbare zoals een bananenschil, kan beter in de afvalbak worden gegooid. Of nog beter, in een GFT bak. Zo voorkom je dat dieren in gevaar komen en dat er onnodig veel afval in de omgeving ligt. Laten we de verantwoordelijkheid nemen voor ons eigen banaan en de natuur koesteren, zo kun ook jij blijven lopen in je favoriete natuurgebieden.

Blijf gaan met die 🍌 en bedankt voor het lezen!