duurzaam make up

Make-uppen doe je duurzaam!

Duurzaamheid is hot in de beautywereld tegenwoordig. Klanten willen niet alleen producten die goed zijn voor hun huid, maar ook voor de planeet. Gelukkig zijn er nu steeds meer cosmeticamerken die zich op duurzaamheid richten. Wij hebben een lijst opgesteld van de 10 meest duurzame make up merken.

Aveda

Aveda is een echte pionier op het gebied van duurzame make up. Het bedrijf gebruikt uitsluitend windenergie voor de productie, recyclet alle verpakkingen en ondersteunt de lokale bevolking en de natuur waar het de grondstoffen vandaan haalt. Niet voor niets kreeg Aveda als eerste cosmeticabedrijf ter wereld het Cradle to Cradle keurmerk.

Yves Rocher

Yves Rocher is een ander topmerk in onze lijst. Hun producten worden alleen gemaakt van biologische planten. Voor de wilde planten plukken ze alleen de delen die weer aangroeien. Ook is alle make-up vrij van dierlijke bestanddelen, behalve honing en bijenwas. Yves Rocher heeft sinds 1989 een kwaliteitslabel voor de strijd tegen dierenleed, One Voice. Voor hun 50-jarig jubileum gaan ze vijftig miljoen bomen planten. Dit is dus één van de merken die goed bezig is!

The Body Shop

The Body Shop, onderdeel van L’Oréal, is misschien wel het bekendste merk in onze top 10. Hun tassen, flessen en geschenkverpakkingen zijn allemaal van gerecyclede materialen. Het merk ondersteunt onderzoek naar alternatieven voor dierproeven en heeft sinds 1990 een eigen foundation die 3000 organisaties steunt op het gebied van dierenwelzijn, milieubescherming en mensenrechten.

duurzame make up

Nvey Eco

Nvey Eco is het eerste cosmeticalabel dat honderd procent ecologisch en biologisch gecertificeerd is volgens de strenge richtlijnen van de Australian Organic Food Chain. Het merk gebruikt biologisch afbreekbare borsteltjes en is sinds kort ook verkrijgbaar in Nederland via webwinkels.

Inika

Het Australische merk Inika is geregistreerd bij de Engelse Vereniging van Veganisten, waardoor de meeste producten geschikt zijn voor veganisten. Alle cosmetica is gemaakt van organische ingrediënten en de verpakkingen zijn van gerecycled materiaal. Inika heeft een hoge veiligheidsbeoordeling van de Amerikaanse milieuorganisatie Environmental Working Group (EWG).

Dr. Hauschka

Dr. Hauschka hecht waarde aan een holistische benadering, waarbij alles in balans moet zijn. Veel van de ingrediënten komen uit hun eigen tuin waar heilzame planten groeien. Deze tuin wordt gezien als een gesloten kringloop. Compost en zaden komen dus uit eigen productie. Het merk koopt producten in van biologische boeren uit verschillende hoeken van de wereld en de verpakkingen zijn gemaakt van gerecycled papier en karton.

Lush

Lush staat bekend om hun motto ‘fresh, handmade cosmetics’. Alle producten worden met de hand gemaakt en bevatten veel verse, natuurlijke ingrediënten. Het merk steunt verschil en prijzen van hun producten, zodat consumenten weloverwogen keuzes kunnen maken. Het merk heeft ook een duurzame kant en gebruikt bijvoorbeeld biologisch afbreekbare verpakkingen.

Duurzame make up

Monique! Minerale make up

Minerale make-up is duurzaam vanwege het gebruik van natuurlijke ingrediënten, herbruikbare verpakkingen en langere houdbaarheid in vergelijking met traditionele make-up. Dit betekent dat er minder afval wordt geproduceerd en minder geld wordt uitgegeven aan nieuwe producten en huidverzorgingsproducten. Bovendien is minerale make-up vriendelijker voor de huid en bevat het geen schadelijke chemicaliën, wat beter is voor het milieu. Door te kiezen voor minerale make-up kunnen we ons op een duurzamere manier mooi maken.

The Ordinary

The Ordinary rocks! Dit duurzame make up merk maakt gebruik van natuurlijke, vegan en dierproefvrije ingrediënten. En dat is nog niet alles – hun herbruikbare verpakkingen en betaalbare prijzen maken duurzame make-up toegankelijk voor iedereen! The Ordinary houdt het transparant over wat er in hun producten zit en waar het vandaan komt, waardoor ze bijdragen aan een betere toekomst voor onze planeet.

Meroda Cosmetics

Meroda Cosmetics is een duurzaam make up merk om verschillende redenen. Als eerste worden hun producten gemaakt met natuurlijke en biologische ingrediënten, waardoor het gebruik van schadelijke chemicaliën wordt geminimaliseerd. Ten tweede gebruiken ze milieuvriendelijke verpakkingen, waardoor afval wordt verminderd en recycling wordt bevorderd. Tot slot testen ze hun producten niet op dieren, waardoor er geen sprake is van dieronvriendelijke cosmetica. Een goede keuze dus, als jij je steentje wil bijdragen aan een duurzame toekomst. 

Kortom, er zijn veel duurzame make up merken die zich inzetten voor het milieu en dierenwelzijn. Het is positief om te zien dat steeds meer consumenten zich bewust worden van de impact van cosmetica op het milieu. En dat zij hierbij betrokken willen zijn. Door te kiezen voor een duurzaam cosmeticamerk kunnen we samen werken aan een betere toekomst voor mens, dier en planeet. Duurzame make up is hip!