Feiten over afvalscheiding

Feiten en fabels over afvalscheiding

Waar het vroeger begon met het scheiden van papier en glas, zijn de regels voor afvalscheiding de afgelopen jaren uitgebreid. Steeds meer huishoudens worden gestimuleerd of verplicht om ook andere soorten afval apart in te zamelen. Misschien vind je het soms lastig of tijdrovend, maar afval scheiden is belangrijk voor het milieu. Helaas bestaan er nog veel misverstanden over dit onderwerp. Wij zetten de feiten en fabels op een rij, zodat jij precies weet hoe het zit!

Afvalscheiding prullenbak

De feiten over huishoudelijk afval

Volgens het CBS is er in 2023 ruim 8,1 miljard kilogram huishoudelijk afval ingezameld. Dat is een stijging van een half procent ten opzichte van 2022. Toch produceerde een gemiddeld huishouden iets minder afval: in 2023 was dat 456 kilogram per persoon, tegenover 459 kilogram in het jaar ervoor. Dit komt doordat de bevolking sneller groeide dan de totale hoeveelheid afval.

Positief is dat de hoeveelheid ingezameld groente-, fruit- en tuinafval (gft) is toegenomen. Daarentegen is de hoeveelheid restafval en ingezameld glas iets afgenomen. Dit laat zien dat we steeds bewuster omgaan met afvalscheiding.

Het tweede leven van afval

Afval bevat veel waardevolle materialen die een tweede leven kunnen krijgen. Tweedehands spullen, zoals kleding en meubels, kunnen vaak in hun geheel worden hergebruikt. Andere materialen, zoals zink uit batterijen, worden apart verwerkt en omgezet in nieuwe toepassingen, bijvoorbeeld zinken dakgoten.

Afval dat niet gerecycled kan worden, wordt verbrand. Hoewel dat minder ideaal is, levert dit proces wel energie op voor stroom en stadsverwarming. De asresten die overblijven na verbranding – ook wel ‘slakken’ genoemd – worden hergebruikt bij de aanleg van wegen. Slechts een heel klein deel van het huishoudelijk afval, minder dan 0,5%, wordt gestort. Dit gebeurt op een veilige en verantwoorde manier.

Fabels over afvalscheiding

De fabels over afvalscheiding

Er bestaan nog veel fabels over afvalscheiding. Laten wij een steentje bijdragen om deze fabels de wereld uit te helpen.

Het kost meer geld om afval te scheiden

Afval scheiden is juist goedkoper dan het verbranden van restafval. Materialen zoals papier, glas en metaal kunnen hergebruikt worden als grondstof, wat kosten bespaart én het milieu helpt. Verbranding van restafval is duur en levert geen bruikbare grondstoffen op. Bovendien maakt goed scheiden aan de bron de verwerking efficiënter, waardoor de totale kosten lager.

Alles komt toch op één hoop terecht, afval scheiden heeft dus helemaal geen zin

Dit is een van de grootste misverstanden over afvalscheiding. In Nederland wordt het grootste deel van gescheiden afval daadwerkelijk apart verwerkt. Plastic, papier, glas en andere grondstoffen worden ingezameld en naar gespecialiseerde recyclingbedrijven gebracht, waar ze omgezet worden in nieuwe producten. Door afval goed te scheiden, maken we recyclen goedkoper, efficiënter en duurzamer.

Ik betaal toch ook al afvalstofheffing

De afvalstofheffing dekt de kosten voor inzameling, verwerking en recycling van afval. Goed afval scheiden zorgt ervoor dat de totale kosten dalen, omdat er minder restafval wordt geproduceerd. Dit maakt afvalverwerking efficiënter en goedkoper. Met jouw inspanningen draag je dus bij aan een duurzamer én voordeliger systeem.

Het kost veel meer tijd om afval te scheiden

Afval scheiden kost maar een paar seconden extra. Eten dat bedorven is in een plastic verpakking? Het is een kleine moeite om het plastic bij het PMD-afval te gooien en de etensresten in de GFT-bak. Door thuis meerdere prullenbakken te gebruiken, maak je afval scheiden eenvoudig en snel.

 

Maak afval scheiden thuis makkelijker

Wil je afval scheiden eenvoudiger maken? Zorg dan voor meerdere bakken in huis: één voor papier, één voor plastic, metaal en drinkpakken (PMD), één voor glas, en één voor gft. Zet deze op een handige plek in huis, zoals de keuken of bijkeuken, zodat je afval meteen goed kunt scheiden. Kleine veranderingen in huis zorgen voor een grote impact op het milieu.w

Door bewust met afval om te gaan, besparen we grondstoffen, verminderen we de hoeveelheid restafval en dragen we samen bij aan een duurzamere toekomst. Wil je graag meer te weten komen over afvalscheiding? Lees onze blog over” waarom afval scheiden?“.