groendak

Groene dakpan de toekomst?

Tegenwoordig is het aanleggen van een groendak geen gek idee meer. Door de vele voordelen die hieraan vastzitten is het aantrekkelijk geworden om bezig te zijn met duurzaamheid door middel van een groendak. Zo bieden veel gemeenten subsidieregelingen aan waardoor je een flink percentage van het aankoopbedrag terug kunt krijgen. Tegenwoordig zijn groene dakpannen een opkomend fenomeen. Echter staat dit nog wel in de kinderschoenen. Door de opkomst van deze dakpannen is het nu voor een grotere doelgroep aantrekkelijk om een sedumdak te plaatsen. Maar zijn groene sedum dakpannen de toekomst? Hieronder gaan we er dieper op in.

Wat is sedum?

Sedum is een plant afkomstig uit de vetplantenfamilie Crassulaceae. Kenmerkend aan sedum is dat het veel water op kan slaan. Hierdoor kunnen deze planten ook erg lang droog staan. Sedum kan dan ook vrijwel overal geplaatst worden. Dit in combinatie met het feit dat het een mooi uiterlijk heeft zorgt ervoor dat het plaatsen van sedum steeds populairder begint te worden.

De groene dakpan

Tegenwoordig zijn er ook groene dakpannen op de markt. Het woord zegt het eigenlijk al; een begroeide dakpan waar sedum op is geplaatst. De opkomst van de sedum dakpan zorgt ervoor dat je op bijna elk type huis een sedumdak zou kunnen plaatsen. De sedum dakpan zorgt ervoor dat daken met een dakhelling tot 55 graden ook een sedumdak kunnen krijgen.

Aanbieders van de groene dakpan

Inmiddels zijn er al diverse partijen die een groene dakpan aanbieden en/of kunnen plaatsen. Zo heeftΒ Ecopan.nlΒ al verschillende resultaten van hun projecten op de website staan. Echter staan deze projecten nog wel in de kinderschoenen. Ecopan verwacht begin 2023 op de markt te komen met hun product.Β Groendakwebshop.nl biedt ook al begroeide dakpannen aan en ook Sempergreen werkt aan hellende groendaken.

sedumdaken

Nadelen van de groene dakpan

Helaas zitten er niet alleen maar voordelen aan een groendak. Sedum dakpannen worden vaak geplaatst op een schuin dak tot wel 55 graden. Hierdoor krijg je ook met zwaartekracht te maken. Wanneer het regent is de kans groot dat veel van het regenwater naar onder sijpelt. Hierdoor is het bovenaan je dak droger dan onderaan. Dit kan voor kleurverschil en droogte zorgen op je groendak.

Een sedumdak zorgt voor duurzaamheid

Wanneer je dakpannen met sedum bedekt zijn, is jouw dak beschermd tegen weersomstandigheden zoals hitte, kou en wind. Dit zorgt ervoor dat je dak gemiddeld twee tot drie keer zolang mee kan gaan. Doordat een groendak water vasthoudt, zorgt dit ervoor dat er minder hitte naar binnen kan komen. Zo hoef je de airco wellicht wat minder vaak te gebruiken.

Groenedakpannen

Zijn groene dakpannen de toekomst?

Er zitten diverse voordelen aan het bedekken van je dakpannen. Zo kun je bijvoorbeeld subsidie krijgen wanneer je een groen dak hebt geplaatst. Een groendak zorgt er namelijk voor dat de rioleringen minder onder druk komen te staan tijdens zware regenval. Dit komt door het feit dat sedum veel water vast kan houden. Wanneer er meer mensen een groendak besluiten te nemen, zal dit steeds gunstiger gaan worden voor de riolering binnen jouw gemeente. Β Al met al, is het nog te vroeg om te stellen dat groene dakpannen de toekomst zijn. Wel kunnen we concluderen dat het de duurzaamheid flink kan bevorderen en dat verschillende gemeenten hier ook enthousiast over zijn. Het is in ieder geval een goede stap in de duurzame richting.