Voordelen van groene daken

De voordelen van groene daken

Inmiddels weten de meesten wel wat er wordt bedoeld met een groen dak. Een licht hellend of plat dak met vetplantjes, grassen en mossoorten. De meest voorkomende groene daken zijn voorzien van vetkruid oftewel sedum planten. Daarom wordt zo’n dak ook wel sedumdak of mos sedumdak genoemd. We spreken op dit moment waarschijnlijk zelfs van een heuse hype. Veel gemeenten bieden subsidie regelingen voor bewoners die kunnen oplopen tot wel 50% op het aankoop bedrag. Waarom dat is en wat nog meer voordelen zijn van groene daken lees je hieronder.

Houdt regenwater vast

Groene daken bufferen regenwater in de zogeheten substraat laag. Als er genoeg huizen in vooral grote steden meer water kunnen vasthouden, komt de riolering niet onder zware druk te staan bij heftige regenval. Dit is precies de reden dat gemeenten hierin investeren met het honoreren van subsidie op groene daken. Bekijk hier een lijst met gemeenten die een subsidie regeling bieden voor haar inwoners.

Lagere omgevingstemperatuur

Sedum planten (vetkruid) absorberen zonlicht tot wel 50% en reflecteren plusminus 30%. Zo ontstaat een koelere omgevingstemperatuur en zo kan het in de zomer koeler aanvoelen onder groene daken. Indien je gebruik maakt van een airco kan die ook energie besparen. Tevens hebben grote hoeveelheden groene daken effect op de warmte in een stad.

Groene daken en zonnepanelen

Hoger rendement op zonnepanelen

Groene daken verlagen energiekosten en verhogen het rendement op zonnepanelen, omdat de planten de omgevingstemperatuur verlagen. Het verhogen van je rendement kan oplopen tot wel 8%. De combinatie is dus een goede optie voor de portemonnee. Wel zul je moeten nadenken over de vakverdeling zodat de sedum planten zelf wel genoeg zonlicht krijgen. Sedum kan gelukkig echt tegen een stootje en is onderhoudsarm.

Verlengt de levensduur van je dak

Kies je voor een groen dak, dan kies je voor bescherming tegen weersomstandigheden als zon, wind, regen en temperatuurwisselingen. Een sedumdak kan de levensduur van jouw dak verdubbelen of zelfs verdrievoudigen. Dit tot wel 60 jaar of langer. Je verdient je investering binnen ongeveer 8 tot 21 jaar terug. Groene daken gaan erosie tegen waardoor de dakbedekking veel langer mee gaat.

Waardevermeerdering

Groene daken zorgen voor een natuurlijke en duurzame uitstraling. Indien juist aangelegd zal een groen dak zorgen voor reductie op de energiekosten en zal de levensduur van het dak verlengen. Een sedumdak zal echter nooit volledig meetellen als isolatiewaarde. In de zomer is het koeler onder het dak maar in de winter zal het niet extra isoleren. Dit is ook nog afhankelijk van de hoeveelheid water op het dak.

Voordelen groene daken

Biodiversiteit verhogend

Uit onderzoek blijkt dat het merendeel van de mensen die een groen dak kopen dat doen voor het groene aangezicht. Naast een mooi uitzicht zorgt een groen dak ook voor biodiversiteit. Sedum, kruiden en grassen bevorderen de leefomgeving van vogels en van insecten zoals vlinders.

Brandwerend

Een groen dak krijgt dan geen volledige isolerende waarde mee, maar het is absoluut brandwerend en vertragend. Een groen dak is van nature een zeer vochtige laag op het dak. Dat geeft toch wel een extra veilig gevoel.

Snel groen, nauwelijks onderhoud

Met groene daken creΓ«er je direct een groen resultaat. Sedum is onderhoudsarm en super sterk. Je hebt er dus weinig onderhoud aan. Er zijn meerdere soorten, maten en manieren om groene daken te creΓ«ren. Hoe je het ook wendt of keert, je krijgt snel een mooi uitziend groen dak.

Meer informatie: SedumSpecialist.nl