Chocola, wie houdt er niet van! Het is een van de meest gegeten lekkernijen van de wereld. Wij van DutchHypocrite snappen dit, het is natuurlijk lekker zoet en romig. Toch hebben wij soms enige twijfels over hoe zo’n reep nou wordt gemaakt. Kan dit duurzamer dan hoe dat nu gebeurt? Of bestaan er al milieuvriendelijke repen? Wij zochten het voor je uit.
Wat wordt er bedoeld met duurzame chocola?
Met duurzame chocola wordt bedoeld dat er niet alleen aandacht is voor het milieu, maar ook voor de mensen die achter de schermen werken aan dit heerlijke tussendoortje. Het is van groot belang dat niet alleen grote merken winst maken met chocoladeproductie, maar dat ook de mensen die cacaobonen telen hun eerlijke deel ontvangen. Op sommige chocoladerepen prijken keurmerken zoals Fairtrade en Rainforest Alliance. Het ene keurmerk legt meer nadruk op sociale aspecten, terwijl het andere zich meer op het milieu richt. Helaas is dit bij de meeste merken nog niet duidelijk vermeld op de verpakkingen.
Verduurzamen op het gebied van cacaoboeren
In de afgelopen jaren beweerden veel bedrijf dat ze bezig zijn met het verduurzamen van hun chocoladeproductie. De vraag is echter hoe diepgaand deze inspanningen werkelijk zijn geweest, aangezien onderzoek aantoont dat de chocolade-industrie nog steeds een van de minst duurzame sectoren is.
Hoe kunnen we deze situatie verbeteren? Laten we beginnen bij het begin: de teelt van cacaobonen. Veel van de mensen die deze bonen verbouwen komen uit arme landen, waar grote chocolademerken helaas van kunnen profiteren. Hierdoor ontstaat het schrijnende probleem van kinderarbeid en uitbuiting. Dit is uiteraard onaanvaardbaar. De mensen die cacao telen verdienen momenteel slechts 78 eurocent per dag, terwijl grote bedrijven miljarden euro’s omzetten. Dit is duidelijk onrechtvaardig. Deze hardwerkende mensen zijn het hele jaar door bezig, dag in dag uit, met cacao produceren.
Het verplicht stellen van een Fairtrade-keurmerk zou al een grote stap voorwaarts zijn voor deze arbeiders, aangezien ze dan beter zouden worden betaald. De leefomstandigheden in arme landen zoals Ivoorkust en Ghana zijn vaak schrijnend. Het is essentieel dat we hen een fatsoenlijk levensonderhoud kunnen bieden, zodat ze niet gedwongen worden om dit werk te blijven doen zonder fatsoenlijke beloning. Met een Fairtrade-keurmerk wordt al snel gesproken over een salaris van €500 voor cacaoboeren, wat hen in staat stelt een menswaardig leven te leiden.
Fabrieken voor chocola
Nadat de cacaobonen zijn geoogst, worden ze naar de fabrieken vervoerd. Helaas zijn de fabrieken van veel grote merken over het algemeen niet duurzaam en stoten ze aanzienlijke hoeveelheden vervuilende stoffen uit. Dit leidt tot veel organische afvalbergen tijdens de productie. Vaak laten deze fabrieken dit afval liggen omdat het opruimen ervan te kostbaar en tijdrovend zou zijn. Als gevolg daarvan vindt er ontbinding plaats, wat schadelijke stoffen vrijgeeft die planten en bomen kunnen schaden. Dit is een wijdverspreid probleem, zelfs bij concurrenten van bepaalde merken, en het draagt bij aan milieuvervuiling.
De oplossing hiervoor is vrij eenvoudig: de overheid zou regelgeving moeten instellen die fabrieken verplicht om afval te verwijderen. Bovendien zou er wetgeving moeten worden ingevoerd die vereist dat fabrieken verbeteringen doorvoeren en deze verplicht naleven.
Kortom, duurzaamheid in de chocolade-industrie is een complex probleem dat aangepakt moet worden. Er zijn meerdere maatregelen nodig om dit aan te pakken, anders kunnen we uiteindelijk geconfronteerd worden met protesten van cacaoboeren, wat de productie van chocolade onmogelijk zou kunnen maken.
Ook duurzame chocola proeven? Neem hier een kijkje!