Shampoo, iets wat we allemaal gebruiken. Het is dan ook geen om het zelf te maken! Wij vinden het dan leuk om te kijken of we er wat duurzaams van kunnen maken. Daarom geven we je in deze blog wat tips en informatie over hoe dit kan!
Wat hebben we nodig en wat moeten we doen?
- Een leeg potje
- Mengbeker
- 240ml zeepvrije wasgel
- één theelepel kokosolie
- 15 druppels olijfolie
- 10 druppels etherische olie voor de geur
Deze ingrediënten zijn de basis voor het maken van shampoo. De ingrediënten en het potje kunnen we allemaal verduurzamen. Denk aan recyclebaar plastic voor een fles of zorgen dat we de producten met een Fairtrade-kenmerk kopen.
Er zijn maar 2 stappen nodig om shampoo te maken met bovenstaande ingrediënten:
Stap 1: Reinig het potje
Begin met het schoonmaken van de lege shampoo fles of pot. Vul de fles met wat water, sluit deze goed af en schud voorzichtig. De overgebleven restjes zullen waarschijnlijk flink schuimen. Giet het schuim eruit en herhaal dit proces meerdere keren, totdat je er zeker van bent dat de container grondig is gereinigd. Laat de fles vervolgens volledig drogen. Als het gaat om een potje, kun je deze eenvoudig onder de kraan afspoelen en daarna goed afdrogen.
Stap 2: Mixen maar
Giet 240 ml zeepvrije wasgel in een mengbeker en voeg daar een theelepel kokosolie en 15 druppels arganolie of olijfolie aan toe. Roer grondig zodat de oliën zich goed vermengen met de zeep. Als laatste kun je enkele druppels etherische olie toevoegen om een aangename geur te creëren. Geef het geheel nog een laatste roerbeurt, en je zelfgemaakte duurzame shampoo is klaar voor gebruik.
Hoe zit het met duurzaamheid op normale shampoo?
Er wordt vaak gezegd dat shampoo duurzame ingrediënten bevat, maar toch is dit meestal niet het geval. De meeste merken zijn niet bezig met het verduurzamen, aangezien mensen in het algemeen denken dat shampoo niet veel slechte stoffen heeft. Wij gaan je vertellen wat die slechte stoffen zijn:
- Sulfaten: Sulfaten, zoals natriumlaurylsulfaat en natriumlaurethsulfaat, worden vaak gebruikt in shampoos vanwege hun schuimende eigenschappen. Zij staan er echter om bekend waterverontreiniging te veroorzaken, vooral in rivieren en meren, omdat ze moeilijk biologisch afbreekbaar zijn.
- Parabenen: Parabenen worden gebruikt als conserveermiddelen in cosmetische producten, inclusief shampoo. Ze kunnen in het milieu terechtkomen en worden geassocieerd met hormonale verstoring bij sommige dieren.
- Siliconen: Siliconen worden vaak gebruikt in shampoos om glans en zachtheid aan het haar toe te voegen. Ze zijn echter moeilijk biologisch afbreekbaar en kunnen zich ophopen in waterwegen.
- Ftalaten: Deze chemicaliën worden soms gebruikt in geurcomponenten van shampoo en kunnen het milieu vervuilen. Ze worden geassocieerd met gezondheidsproblemen en hebben potentieel schadelijke effecten op de zee en andere wateren.
- Triclosan: Dit antibacteriële middel wordt soms toegevoegd aan shampoos en kan schadelijk zijn voor waterdieren en andere organismen.
- Microplastics: Sommige shampoos bevatten microplastics, kleine plastic deeltjes die in het milieu terechtkomen en bijdragen aan plasticvervuiling.
Fabrikanten die er mee bezig zijn
Het is belangrijk op te merken dat veel fabrikanten van shampoo de formuleringen van hun producten verbeteren en streven naar milieuvriendelijkere ingrediënten. Als je een milieubewuste keuze wilt maken, kun je overwegen om shampoos te zoeken die zijn gecertificeerd als biologisch, vrij van schadelijke chemicaliën of die zijn verpakt in duurzame verpakkingen. Daarnaast kun je proberen om je shampoo consumptie te verminderen door bijvoorbeeld minder vaak je haar te wassen of te kiezen voor andere schoonmaak methodes zoals droogshampoo.
Wij zijn altijd op zoek naar content! Dus heb jij nog leuke ideeën? Verhalen? Of waardevolle feedback? Neem dan hier contact op.