windwokkel op een dak

Windwokkel: windenergie in je eigen huis!

Mensen zeggen steeds vaker dat duurzame energie alleen opgewekt kan worden met zonnepanelen. Maar wat als we beweren dat dit niet helemaal klopt? Er bestaat namelijk nog een alternatief dat aanzienlijk kan bijdragen aan het verlagen van je energiekosten: de Windwokkel!

Wat is een windwokkel

De Windwokkel is het kleine broertje van de enorme windturbine en is ontworpen voor individuen die hun eigen energie willen opwekken. Gezien de stijgende energierekeningen wordt het steeds aantrekkelijker om thuis zonnepanelen of, in dit geval, windwokkels te installeren.

Volgens fabrikanten en leveranciers kan een Windwokkel gemiddeld 4.500 kWh per jaar produceren, wat in vergelijking met zonnepanelen aanzienlijk is. Hoewel het initiële kostenplaatje vergelijkbaar is, levert het aanzienlijk meer op.

Wat kost het?

Hoewel een Windwokkel aanzienlijke besparingen op je energierekening oplevert, brengt het wel kosten met zich mee om dit duurzame alternatief aan te schaffen. Dit kleine wokkeltje kost over het algemeen rond de €2.500,- zonder de bijkomende installatiekosten. Toch zijn er ook goedkopere opties. Zie de windwokkel van Ista Breeze. Er zijn dus goedkopere opties beschikbaar, zoals deze. De duurdere versies zijn ontworpen om in je tuin te plaatsen.

windwokkel
Bron: www.vandenpol.com

Naast de aanschafkosten is er geen garantie dat de Windwokkel altijd voor 100% zal functioneren, omdat deze minimaal een windsnelheid van 5,5 meter per seconde vereist. In vergelijking hiermee lijken zonnepanelen net zo effectief als een wokkel. Dit kleine windtorentje kan echter uitstekend worden gecombineerd met zonnepanelen, aangezien ze beide duurzame energie opwekken. Zo kun je toch bijdragen aan milieubescherming. Ook zijn er goedkope en kwalitatieve windwokkels beschikbaar, wij raden dit ten zeerste aan! Zo kan je al een windwokkel aanschaffen van € 630,-.

Hoe voordelig is het nou echt?

In theorie is zo’n kleine windturbine op de lange termijn goedkoper dan conventionele stroom. Normale elektriciteit kost ongeveer €0,40 per kWh, terwijl de wokkel tussen de €0,25 en €0,30 per kWh kost. Dit maakt het aanzienlijk voordeliger als je het voor een lange periode gebruikt. Wij zetten de nadruk op “lange termijn” gezien de initiële aanschafkosten van de Windwokkel. Voor kortere periodes kan reguliere stroom echter kostenefficiënter zijn.

Voor- en nadelen

Omdat de tekst een beetje met een overvloed aan informatie aan kan komen, zetten we de grote voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Voordelen

  • De windwokkel veroorzaakt geen CO2-uitstoot, waardoor het een uiterst milieuvriendelijke optie is die zelfs bijdraagt aan het tegengaan van klimaatverandering.
  • Windenergie is een onuitputtelijke bron, wat betekent dat de beschikbaarheid ervan nooit uitgeput raakt.
  • Groene stroom wordt op een kostenefficiënte manier geproduceerd, waardoor het een economisch aantrekkelijke energiebron is.
  • Windwokkels werken geruisloos, waardoor ze geen geluidshinder veroorzaken en een vredige omgeving behouden.
  • Onder specifieke voorwaarden kan de BTW op windwokkels worden teruggevorderd, waardoor ze financieel aantrekkelijk zijn.
Windwokkel huizen
Bron: www.greenhybrids.nl

Nadelen

  • Niet genoeg wind leidt tot verminderde groene stroomproductie. Op dagen met weinig of geen wind zal de energieopbrengst minimaal zijn.
  • Het installeren en verwijderen van een windturbine heeft negatieve milieueffecten.
  • De aanwezigheid van een windturbine kan het natuurlijke horizonbeeld enigszins verstoren.
  • De kostprijs van een windturbine is relatief hoog, wat resulteert in aanzienlijke kosten voor een enkele aanschaf.
  • De aanschaf van een windturbine vereist een langetermijninvestering en is dus geen korte termijn beslissing.

Geïnteresseerd in een windwokkel? Neem dan hier een kijkje!