Ijs smelt ijsbeer

10 feiten over klimaatverandering en vervuiling

Steeds meer mensen maken de overgang naar een duurzamer leven. Dit is natuurlijk goed, maar toch begaan de meesten dezelfde fout. Ze informeren zichzelf niet goed genoeg over hoe ze dat dan kunnen doen. Wij gaan je inlichten over de 10 meest bekende feiten over klimaatverandering en vervuiling. Wij doen dat, omdat we het interessant vinden hoe mensen denken over milieuvriendelijk zijn. Ze kennen de komende 10 waarheden niet eens!

Fabriek milieuvervuiling

1. Kauwgom vergaat minder snel dan je denkt

Kauwgom is misschien wel één van de meest vervuilende factoren in onze samenleving. Een persoon eet gemiddeld zo’n 330 gram aan gom per jaar. Hiervan valt 150 gram buiten op de grond. Dit is zo vervuilend door bepaalde stoffen in de kauwgom zelf. Zo zou het rivieren voor altijd kunnen vervuilen met de plastic deeltjes die het bevat.

2. Hoelang blijft een sigaret in de natuur liggen?

Veel mensen denken dat sigarettenfilters uit papier of katoen bestaan en daardoor biologisch afbreekbaar zijn. Dat is een enorm misverstand, dat zijn ze dus niet. Wist je dat het tussen de 10 en 15 jaar duurt voordat een sigarettenpeuk afgebroken is? En dat een filter zelfs nooit vergaat? Enorme hoeveelheden mensen schrikken altijd van dit antwoord. Toch is het helaas zo dat sigaretten niet alleen slecht zijn voor je gezondheid, maar dus ook heel erg schadelijk zijn voor de natuur.

3. Waarom geen plastic meer?

Naast dat plastic veel chemisch afval achterlaat bij de productie, liggen de stranden er ook helemaal vol mee. Als gevolg hiervan integreert het de leefomgeving van zeedieren, die vervolgens verstrikt raken in dit plastic, waardoor ze dood gaan. Ze denken namelijk dat de drijvende (kleine) stukken plastic, voedsel is.

Het is niet alleen maar schadelijk voor zeedieren. Zo is het ook slecht voor mensen. Dit komt door de productie zelf. Hier komen enorm giftige stoffen door vrij, waardoor wij een verhoogde kans op kanker of andere nare ziektes krijgen.

Plastic soep strand

4. Bij opwarming van de aarde sterven 25 procent van de diersoorten uit

Iedereen heeft er tegenwoordig wel over gehoord, de opwarming van de aarde. Dit is misschien wel het grootste probleem waar wij als bewoners van deze planeet last van gaan hebben. Als het 4 graden warmer wordt, verdwijnt 1 op de 4 diersoorten. Dit zou drastische gevolgen hebben voor de mensheid. Minder diersoorten betekent dat de voedselketen flink wordt verstoord, wat zou resulteren in dat wij op een andere manier het op moeten lossen. Daardoor zouden wij meer afvalstoffen uit gaan stoten, waardoor de aarde nog meer opwarmt. Wat vervolgens nog meer gevolgen zou hebben. Hier kan je eindeloos mee doorgaan, dus hopen wij dat we met zijn allen de wereld kunnen verduurzamen.

5. Vier kilo rundvlees maken even slecht als lange autorit

Het maken van vlees blijkt toch niet zo schoon te zijn. Zo wordt er beweerd dat bij het produceren van 4 kilo aan rundvlees evenveel afvalstoffen worden aangemaakt als een ritje van Maastricht naar Parijs. Dit is schokkend nieuws voor overheidsinstanties en milieudeskundigen. Het feit dat een stukje vlees zo vervuilend is, is toch wel schandalig.

 

6. Grote kans dat in 2050 de Noordpool ijsvrij is

De verwachting is dat rond 2050 de Noordpool in de zomer ijsvrij zal zijn. Klimaatverandering in het Noordpoolgebied is extremer dan elders; de gemiddelde temperatuur is er al met 3 graden gestegen, met alle gevolgen van dien voor natuur en mensen die er wonen. Maar wat er op de Noordpool gebeurt, heeft wereldwijd effect. Zo’n 70 procent van alle zoetwater ter wereld ligt opgeslagen als ijs en sneeuw, grotendeels in onze poolkappen. De Groenlandse ijskap is wel 3 km dik; als die smelt, dan stijgt de zeespiegel wereldwijd met 2 meter. Afgelopen juli en augustus is die ijskap voor het eerst gaan smelten.

Naast deze gevolgen voor de mens, heeft het ook gevolgen voor de andere bewonertjes. Dieren zoals, narwalvissen, robben en ijsberen zijn afhankelijk van zee-ijs. Ze komen dus verder in het gedrang doordat het ijs smelt. De Noordpool zal er voor onze (klein)kinderen dus heel anders uit gaan zien.

Klimaatverandering

7.  Een triljoen bomen planten kan schadelijke uitstoot voor 33 procent herstellen

Dat er enorm veel bomen zijn weet iedereen wel. Er zijn op het moment zo’n drie triljoen bomen op de wereld. Toch zijn dat er bij lange na niet genoeg. Zo zouden er rond de vijf triljoen bomen moeten zijn om onze schadelijke uitstoot te kunnen veroorloven. Er zijn zoveel bomen nodig, omdat zij de schadelijke stof koolstofdioxide in zich opnemen en het omzetten in zuurstof. Nog meer bomen zouden er dus voor zorgen dat er meer zuurstof en minder CO₂ is.

8. Plastic heeft een langer bestaan dan we dachten

Bijna alle plastic die ooit gemaakt is, bestaat nog steeds in een of andere vorm. Experts voorspellen dat plastic zo’n duizend jaar kan blijven bestaan. Dit is schokkend nieuws, want het betekent dat elk stukje plastic dat vandaag de dag wordt geproduceerd, in oneindigheid blijft bestaan. Een extra reden om plastic dus te verminderen of af te schaffen.

9. Aarde sinds 1900, 1,2 graden warmer geworden

Hoewel een stijging van 1,2 graden niet klinkt als een ramp. Is het toch echt wel flink. De temperatuur stijgt door de grote hoeveelheid CO₂. Dit vormt een soort deken om de aarde heen waardoor er wel nog een beperkt aantal warmte binnenkomt door de atmosfeer, maar vrijwel geen warmte uit gaat. Daarom is het belangrijk om het uitstoten van koolstofdioxide zoveel mogelijk te verminderen. Anders zitten we over een paar honderd jaar in een sauna op aarde!

Overstroming

10. Door klimaatverandering meer natuurrampen

Door de stijgende warmte is er ook meer kans op een flinke natuurramp. Zo zouden er verhoogde kansen zijn op hittegolven, overstromingen en orkanen. Dit alles bij elkaar maakt dus dat het warm worden van de aarde niet het enige probleem is, maar ook nog eens de komende natuurrampen. Ook zullen deze natuurrampen door de opwarming nog vele malen krachtiger zijn

De feiten zijn niet altijd leuk, maar dat is juist goed. Wij hopen een verschil te maken door je deze informatie te vertellen. Want de klimaatverandering is iets wat we met zijn allen serieus moeten nemen!

Heb je nog leuke verhalen? Of een leuk idee? Neem dan hier contact op.