Sinaasappel

Sinaasappelsap: Een lekker, gezond en vooral duurzaam drankje!

Op een zonnige zondagochtend, terwijl wij genoten van een heerlijk ontbijt en een glas vers sinaasappelsap, rees de vraag: “Is sinaasappelsap wel op een duurzame manier verpakt en geproduceerd?” We nemen deze drank grondig onder de loep, en je ontdekt de resultaten in deze blog.

Waar komt sinaasappelsap eigenlijk vandaan?

Natuurlijk, wij snappen ook dat dit sapje van een sinaasappel komt. 😉 Maar waar begint het allemaal? Sinaasappels worden in grote hoeveelheden geproduceerd in landen als Brazilië, India en China. Dat kan hier, omdat het een relatief warm klimaat is waar deze citrusvruchten goed in hun habitat zijn. Ze worden geteeld door boeren die goed betaald krijgen en dus ook automatisch goed worden behandeld.

Het is veel werk om deze vruchten te maken, zo zijn ze pas rijp na 800 uur volle zon! Gelukkig schijnt de zon veel in landen als Brazilië, waardoor ze daar zo aan zitten.

Sinaasappelsap
Bron: www.istock.com

Duurzaamheid rondom dit sapje

Dit fruitsapje is over het algemeen duurzaam. Bijna alle merken die dit produceren hebben een duurzame verpakking, behandelen de boeren uitstekend en regelen het vervoer heel goed. Wij van DutchHypocrite vinden dit een enorm pluspunt. Zo wordt er bij appelsientje gebruikgemaakt van een kartonnen verpakking met een dop die aan de fles vast zit. Deze verpakking zorgt voor wel 75% minder CO₂ uitstoot!

Naast dat er nog meer merken zijn die zich hiermee bezighouden, gebeurt het niet overal zo vlekkeloos. Zo zijn er bij sommige supermarkten nog steeds plastic flesjes aanwezig die niet van gerecycled of recyclebaar plastic zijn. Dit zorgt voor alsnog veel CO₂-uitstoot. Wel zijn veel supermarkten hard bezig om dit te verbeteren. Er wordt bijvoorbeeld bij de Albert Heijn wel al gebruik gemaakt van 100% recyclebaar plastic. Een enorme vooruitgang!

Sinaasappels op een hoop
Bron: www.curves.nl

De toekomst van milieuvriendelijk sinaasappelsap

We zijn al enorm op weg als het aankomt op duurzame sinaasappelsap. Toch zijn er een paar factoren die nog mee kunnen spelen om het nog beter te maken. Zo zouden we er voor kunnen zorgen dat er milieuvriendelijk transport komt. Denk aan elektrische voertuigen en het vervoeren met vliegtuigen achter ons laten. Als je goed hebt gelezen weet je dat appelsientje dit al wel goed doet. Nu mogen er meer bedrijven volgen!

Verder over de supermarkten, zij hebben wel nog wat te verbeteren. Zo zijn er nog verbeteringen te zien in verpakkingen van huismerk en vers geperste sinaasappelsap. De oranje vruchten die zij nu gebruiken zijn niet altijd CO₂ arm gekweekt en vervoerd. Ook staat er niet altijd een Fairtrade keurmerk op de desbetreffende verpakkingen. Wij hopen dat de ontwikkelingen rondom dit heerlijke product nog duurzamer worden. Aan vertrouwen ligt het niet!

Heb je nog leuke verhalen? Of ideeën? Neem dan hier contact op met echte 🍊 liefhebbers!