Duurzame koffie

Duurzame koffie: Zijn we er al mee bezig?

De meeste mensen houden van een lekker grote bak koffie in de ochtend. Wij bij DutchHypocrite zijn geen uitzondering. Maar laten we eens kijken of koffiemerken al bezig zijn met het verduurzamen van hun koffiebonen? Wij zoeken het voor je uit!

Wat wordt er al aan verduurzamen gedaan?

Helaas is koffie een product dat niet altijd eerlijk en duurzaam wordt geproduceerd. Voor de bonen worden regenwouden gekapt. Ook is het vervoeren van deze bruine bonen niet bepaald milieuvriendelijk, aangezien ze met vliegtuigen worden overgebracht van Zuid-Amerika naar Europa. Bovenop dit alles wordt koffie vaak ook niet eerlijk geproduceerd. Koffieboeren in Zuid-Amerika en Afrika verdienen vaak veel te weinig. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat sommige boeren gedwongen arbeid moeten verrichten, wat neerkomt op moderne slavernij. En deze koffie wordt ook in Nederland verkocht!

Het verpakken van deze bonen draagt ook bij aan het gebrek aan duurzaamheid. De meeste verpakkingen zijn gemaakt van plastic en ander niet recyclebaar materiaal.

oneerlijke koffie
Bron: www.mo.be

Oplossingen voor een duurzamere koffie

Hoewel de oplossingen misschien voor de hand liggen, is er nog steeds problematiek rond dit onderwerp. Door de verpakkingen van koffie te maken van recyclebaar papier en andere milieuvriendelijke materialen, dragen we bij aan het stoppen van de vervuiling rond dit product.

Het Fairtrade-handelskenmerk speelt een cruciale rol bij de oogst, omdat het ervoor zorgt dat boeren een eerlijke prijs ontvangen. Dit is essentieel, omdat boeren zich dan minder zorgen hoeven te maken over het voeden van hun familie en meer ruimte hebben om na te denken over hoe we koffie kunnen verduurzamen, wat van groot belang is voor de strijd tegen klimaatverandering.

Niet alleen boeren hebben invloed op de duurzaamheid, maar vooral de grote koffiemerken. Zij hebben tenslotte controle over het transport, de productie, de verpakking en de verkoop. Zo kunnen ze grote hoeveelheden koffie per elektrisch voertuig of in grotere hoeveelheden per keer vervoeren. Dit gebeurt nog niet.

Eerlijke koffie verpakking
Bron: www.awkwardduckling.nl

Welke merken zijn al goed bezig?

Nu we hebben gesproken over de uitdagingen op het gebied van duurzame koffie, laten we eens kijken naar de merken die zich inzetten voor positieve verandering. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Moyee Coffee: Dit is een echte pionier in fairchain koffie, die telen, branden en verpakken op locatie, wat lokale gemeenschappen helpt. Ze bieden diverse koffiesoorten beschikbaar als individuele verpakkingen, koffiecups en abonnementen via hun website.
  • Hesselink: Goed voor bedrijven en horeca, met een koffieassortiment dat Fairtrade, BIO en Rainforest Alliance keurmerken heeft. Ze zijn milieuvriendelijk en ondersteunen duurzaamheidsprojecten via de Hesselink Koffie Foundation
  • Puro: Biedt Fairtrade-gecertificeerde koffie die regenwouden beschermt en CO2-uitstoot voorkomt. Ze bieden diverse koffiesoorten, waaronder biologische opties in verschillende formaten.
  • Fair Trade Original: Biedt een breed scala aan koffieproducten, inclusief capsules, bonen en snelfiltermaling. Sommige koffies zijn biologisch en scoren hoog op duurzaamheid.
  • Peeze: Dit bedrijf is verkozen tot het meest duurzame koffiemerk door Rank a Brand, met 140 jaar ervaring. Ze bieden diverse duurzame koffie- en theeopties voor thuis, kantoor en horeca. Hun koffie draagt keurmerken zoals Fairtrade, BIO, Rainforest Alliance, en is klimaatneutraal. Ze ondersteunen projecten via de Peeze Foundation.
duurzame koffie mok
Bron: www.navijfen.nl

Conclusie

De koffie-industrie staat voor uitdagingen zoals ontbossing en oneerlijke arbeidsomstandigheden. Gelukkig zijn er positieve ontwikkelingen, met merken zoals Moyee Coffee, Hesselink, Puro, Fair Trade Original en Peeze die duurzamere koffie aanbieden. Daarnaast wordt er al gewerkt aan oplossingen, zoals het gebruik van recyclebare verpakkingen en Fairtrade-initiatieven, om koffie duurzamer te maken. Maar er gebeurd nog zeker niet genoeg!

Heb jij nog vragen? IdeeΓ«n? Of leuke verhalen? Neem dan hier contact op!