Duurzame koffie

Duurzame koffie: Zijn we er al mee bezig?

De meeste mensen houden van een lekkere, grote bak koffie in de ochtend. Wij bij DutchHypocrite zijn geen uitzondering. Maar laten we eens kijken of koffiemerken al bezig zijn met het verduurzamen van hun koffiebonen? Of duurzame koffiemachines?Wij zoeken het voor je uit!

Wat wordt er al aan verduurzamen gedaan?

Helaas wordt koffie niet altijd op een eerlijke en duurzame manier geproduceerd. Om koffiebonen te verkrijgen, worden regenwouden vaak gekapt, en het transport van deze bonen van Zuid-Amerika naar Europa gebeurt vaak op een niet milieuvriendelijke manier, namelijk per vliegtuig. Bovendien ervaren koffieboeren in Zuid-Amerika en Afrika vaak oneerlijke arbeidsomstandigheden, waarbij ze vaak te weinig verdienen. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat sommige boeren gedwongen arbeid moeten verrichten, wat gelijkstaat aan moderne slavernij. Het is zorgwekkend dat dergelijke koffie ook in Nederland wordt verkocht.

Daarnaast draagt de verpakking van koffie bij aan het gebrek van duurzaamheid. Veel verpakkingen bestaan uit plastic en ander niet recyclebaar materiaal. Het is echter mogelijk om duurzame koffiebonen  te verkrijgen en te promoten

oneerlijke koffie
Bron: www.mo.be

Oplossingen voor een duurzamere koffie

Hoewel de oplossingen voor dit probleem wellicht voor de hand liggen, blijft er nog steeds uitdaging bestaan op dit gebied. Door koffieverpakkingen te vervaardigen van recyclebaar papier en andere milieuvriendelijke materialen, kunnen we een bijdrage leveren aan het verminderen van de vervuiling rondom dit product.

Het Fairtrade-keurmerk  speelt een cruciale rol tijdens de oogst, aangezien het ervoor zorgt dat boeren een eerlijke prijs ontvangen. Dit is van vitaal belang omdat het boeren in staat stelt zich minder zorgen te maken over het voorzien in de behoeften van hun familie en meer ruimte geeft om te denken aan manieren om koffie duurzamer te maken, wat essentieel is in de strijd tegen klimaatverandering. Wij streven naar fairtrade koffiebonen.

Niet alleen boeren hebben invloed op duurzaamheid, maar vooral de grote koffiemerken. Zij hebben immers controle over het transport, de productie, de verpakking en de verkoop. Hierdoor kunnen ze grote hoeveelheden koffie efficiënter vervoeren, bijvoorbeeld per elektrisch voertuig of in grotere hoeveelheden per keer. Dit blijkt echter nog niet te worden toegepast.

Eerlijke koffie verpakking
Bron: www.awkwardduckling.nl

Welke merken zijn al goed bezig?

Nu we de uitdagingen met betrekking tot duurzame koffie hebben besproken, laten we eens kijken naar merken die actief streven naar positieve verandering. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Moyee Coffee: Als pionier in fairchain koffie, voert dit bedrijf het telen, branden en verpakken ter plaatse uit. Dit draagt bij aan lokale gemeenschappen. Ze bieden verschillende koffiesoorten in individuele verpakkingen, koffiecups en abonnementen via hun website.
  • Hesselink: Gericht op bedrijven en horeca, biedt Hesselink een assortiment koffie met Fairtrade, BIO en Rainforest Alliance keurmerken. Ze zijn milieuvriendelijk en ondersteunen duurzaamheidsprojecten via de Hesselink koffie foundation.
  • PuroDit merk levert Fairtrade-gecertificeerde koffie die bijdraagt aan het behoud van regenwouden en de preventie van CO2-uitstoot. Ze bieden verschillende koffievarianten, waaronder biologische opties in diverse formaten.
  • Fair Trade Original: Met een breed scala aan koffieproducten, waaronder capsules, bonen en snelfiltermaling, biedt dit merk diverse duurzame opties. Sommige van hun koffiesoorten zijn biologisch en scoren hoog op duurzaamheid.
  • PeezeVerkozen tot het meest duurzame koffiemerk door “rank a brand”, met 140 jaar ervaring. Peeze biedt diverse duurzame koffie- en theeopties voor thuis, op kantoor, en in de horeca. Hun koffie draagt keurmerken als Fairtrade, BIO, Rainforest, Alliance en klimaatneutraal. Bovendien ondersteunen ze projecten via de Peeze Foundation.
duurzame koffie mok
Bron: www.navijfen.nl

Conclusie

De koffie-industrie staat voor uitdagingen zoals ontbossing en oneerlijke arbeidsomstandigheden. Gelukkig zijn er positieve ontwikkelingen, met merken zoals Moyee Coffee, Hesselink, Puro, Fair Trade Original en Peeze die duurzamere koffie aanbieden. Daarnaast wordt er al gewerkt aan oplossingen, zoals het gebruik van recyclebare verpakkingen en Fairtrade-initiatieven, om koffie duurzamer te maken. Maar er gebeurd nog zeker niet genoeg!

Heb jij nog vragen? Ideeën? Of leuke verhalen? Neem dan hier contact op!