duurzaam speelgoed

Duurzaam speelgoed, hoe pak je het aan?

Iedereen met kinderen zal het beamen: je huis puilt uit van het speelgoed. Hoe kun je dit op een zo duurzaam mogelijke manier aanpakken? In deze gastblog van Lisanne Moreau van Groen Graag krijg je verschillende tips hoe je duurzaam speelgoed voor je kind kunt aanschaffen.

De noodzaak van duurzaam speelgoed

Nieuwe spullen hebben een grote impact op onze aarde. Volgens het boek โ€œDe verborgen impactโ€ van Babette Porcelijn staat het zelfs op de eerste plek in de impact top 10 van de gemiddelde Nederlander! Reden genoeg dus om die impact zo klein mogelijk te maken.

Tip 1: Levensduur

Ongeacht wat voor speelgoed je kiest, is het altijd belangrijk om te kijken hoe lang het meegaat. Het speelgoed moet bijvoorbeeld sterk genoeg zijn en niet snel kapot gaan, maar ook moet je kindje er lang in geรฏnteresseerd blijven. Nu is het natuurlijk altijd moeilijk te voorspellen waar kinderen graag mee spelen, geef een baby een pan en een pollepel en ze vinden het helemaal geweldig (zie ook tip 2), maar door bijvoorbeeld te kijken waar je kind bij andere mee speelt of bij de kinderopvang/school, kun je het wel een beetje voorspellen.

Tip 2: Spullen in huis

Ben je aan het koken? Kinderen vinden het vaak geweldig om mee te doen. Het is in dat geval helemaal niet nodig om gelijk een heel kinderkeukengereiset aan te schaffen. Geef ze een grote pan en een lepel of een boterhammenmes om zachte groentes te snijden. Je zult zien: ze vinden het hartstikke leuk om je te helpen, zonder dat je daar allemaal nieuwe dingen voor hoeft te kopen. Dit is natuurlijk voor wat oudere kinderen, maar ook babyโ€™s kun je een hele tijd vermaken met spullen die je al in huis hebt, zoals wc-rolletjes.

duurzaam spelen

Tip 3: Tweedehands

Er zijn tegenwoordig genoeg opties om op een makkelijke manier tweedehands speelgoed aan te schaffen. Het voordeel van tweedehands speelgoed is dat er langer gebruik van kan worden gemaakt en dat er geen nieuwe grondstoffen nodig zijn voor nieuw speelgoed. Platforms waar je genoeg aanbod vindt, zijn Marktplaats of Facebook, waar je steeds meer groepen voor de verkoop van speelgoed in de regio kunt vinden. Maar vergeet ook zeker de kringloopwinkel niet!

Tip 4: Nieuw

Ben je op zoek naar nieuw kinderspeelgoed? Kijk dan zoveel mogelijk naar merken die zich positief inzetten voor de leefbaarheid van de aarde. Enkele voorbeelden van leuke merken om eens naar te kijken zijn:

1. PlanToys: Dit Thaise bedrijf maakt speelgoed van duurzaam geproduceerd rubberhout en werkt volgens een “no waste” filosofie. Ze gebruiken bijvoorbeeld zaagsel en houtsnippers om biologisch afbreekbare lijm te maken.

2. Green Toys: Dit Amerikaanse bedrijf maakt speelgoed van 100% gerecyclede plastic melkflessen en gebruikt geen BPA, ftalaten of PVC. Ze produceren hun speelgoed lokaal om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

3. Hape: Dit Duitse bedrijf maakt speelgoed van duurzaam geproduceerd bamboe en FSC-gecertificeerd hout. Ze streven naar een gesloten kringloopproductie, waarbij het afval van het

ene productieproces wordt gebruikt als grondstof voor het volgende.

4. BioBuddi: Dit Nederlandse bedrijf maakt bouwstenen van biobased materiaal, gemaakt van de resten van suikerrietplanten. Ze zijn biologisch afbreekbaar en voldoen aan de hoogste veiligheidsnormen voor kinderen.