3 merken die goed bezig zijn

Je loopt door de winkelstraat of winkelt online, op zoek naar nieuwe kleding of een nieuwe telefoon. Waar baseer jij je keuze op? Vaak kijken we of iets er mooi uitziet, het goed bij ons past en of het natuurlijk lekker zit. Maar hoe vaak vraag jij je eigenlijk af waar je kleding of je telefoon vandaan komt? Hoe het productieproces eruit ziet en hoe dat jouw aankoop beïnvloed? Om het wat makkelijker voor je te maken hebben wij 3 bekende, duurzame merken op een rijtje gezet.

Puma

Als je op zoek bent naar duurzame schoenen ben je bij Puma aan het juiste adres. Volgens Rank a Brand is Puma hét schoenenmerk dat het meest verantwoord bezig is. De organisatie onderzocht 72 schoenenmerken op het gebied van duurzaamheid. Puma scoort zo hoog door de stoffen waar het merk gebruik van maakt. Namelijk duurzaam verkregen katoen en polyester, FSC gecertificeerd papier en katoen. Bovendien komt het leer van leerlooierijen met een certificering van de Leather Working Group, aldus het persbericht. Naast het feit dat je dus hippe schoenen aan je voet hebt, ben je ook nog eens heel verantwoord bezig!

Duurzame merken quote

C&A

Het kledingmerk C&A is een van de grootste afnemers van duurzame materialen en organisch katoen en ontwierp als eerste retailer items met gold-level Cradle to Cradle-certificering. Dit houdt in dat de kledingitems van C&A geproduceerd worden zonder schadelijke stoffen of overtollig afval en volledig gerecycleerd kunnen worden. Bij C&A vinden ze het belangrijk dat iedereen er elke dag goed uit moet kunnen zien en zich goed moet kunnen voelen. En dat zonder de kwaliteit van leven van degenen die onze kleding maken of onze planeet te schaden.

Ze streven ernaar om klanten te laten begrijpen hoe ze het juiste kunnen doen als zij winkelen bij C&A. Daarom hebben ze een speciale #wearthechange-collectie op de markt gebracht. Voor deze collectie is gebruikgemaakt van meer duurzame materialen en processen in vergelijking met conventioneel geproduceerde kleding. ‘Wear the Change’ belooft kwaliteit, inclusiviteit, een betaalbare prijs, een moderne uitstraling en een versnelling op het gebied van nog duurzamer werken.

Duurzame merken winkelen

Coolblue

Naast dat het in de retail branche op dit moment steeds populairder wordt om gebruik te maken van duurzame stoffen en duurzame verpakkingen, willen ook andere sectoren zich hard maken voor verantwoorde producten. Waaronder het e-commerce bedrijf Coolblue. Coolblue heeft hun duurzaamheid verdeeld over drie gebieden.

Het eerste gebied waar ze zich mee bezighouden is het verbruik. Onder verbruik verstaat het bedrijf alles wat zij verbruiken om het product bij de klant te brengen. 80% van het vervoeren gaat via hun eigen elektrische busjes en kleine pakketjes worden zelfs met elektrische fietsen bezorgd. Coolblue is zich bewust van de toekomst en is al goed op weg met duurzame bezorging. De busjes en fietsen hebben energie nodig. Deze energie wordt opgewekt door het zonnedak dat op het distributiecentrum in Tilburg ligt.

Ook met overtollig afval vermijden houdt Coolblue zich druk bezig. Het merk heeft een reparatie-service opgericht, zodat de telefoons niet meer weggegooid hoeven te worden. Ook is het merk actief bezig met recyclen. Dit doen ze door oude producten van klanten mee te nemen als ze nieuwe producten bezorgen. In de winkels zijn ook recyclepunten waar je als klant je oude apparaten kan inleveren.

Tot slot vinden ze het zeer belangrijk dat de klant zich ook bezighoudt met duurzaamheid. Daarom kun je bij Coolblue tweedehands apparaten kopen en geven ze aan welke groene keuzes ze hebben in hun assortiment.

Duurzaam merk Coolblue

Duurzaamheid herkennen

Om zelf te herkennen wanneer een kledingstuk, een product of een dienst duurzaam is, kun je hier allemaal op letten:

  1. Check de prijs. Bij hele lage prijzen kun je er bijna altijd van uit gaan dat de productie niet heel duurzaam is geweest. Let op: een hogere prijs hoeft niet meteen te betekenen dat een merk ‘fair’ is.
  2.  Transparantie. Hoe transparanter een merk durft te zijn over het productieproces, hoe groter de kans dat zij eerlijk te werk gaan.
  3. Let op de materialen. Het is goed je eens in te lezen over welke stoffen er wel duurzaam verantwoord zijn, en welke niet. Dit geldt vooral voor kledingstukken maar kijk ook eens naar welke stoffen er gebruikt worden bij het realiseren van jouw favoriete telefoonmerk.
  4. Kijk op de website van Fair Wear Foundation. Merken die lid zijn van Fair Wear kunnen op die manier in ieder geval bewijzen dat goede arbeidsomstandigheden een focuspunt voor ze zijn.
  5.  Vraag het eens na bij je favoriete merk. Een eerlijk merk zal open en uitgebreid reageren. Krijg je een automatische en vage mail terug? Kun je er vanuit gaan dat het merk qua duurzaamheid nog niet alles op orde heeft.