Elektrische auto's

Waarom elektrisch rijden?

Rijd jij al elektrisch? Er komen steeds meer EV’s op de markt. Dat heeft er onder meer mee te maken dat elektrisch rijden beter is voor het milieu. Een elektrische auto is schoner voor de lucht, het heeft geen fossiele brandstofverbruik en geen CO2-uitstoot.

Voordelen elektrische auto

Een elektrische auto heeft veel voordelen. Een van de voordelen is dat je er geld mee bespaart als het gaat om de elektriciteit. Per liter brandstof betaal je tussen de €1.80,- en €1.90,- en met een elektrische auto betaal je per 1 kWh €0.19,-. Heb je zelf opgewekte zonne-energie, dan ben je €0.06,- kwijt per 1 kWh. Voor de auto die je nu rijdt, betaal je wegenbelasting. Als je elektrisch rijdt, betaal je tot 2025 niets! Hoe fijn is dat? Het onderhouden van een auto kost veel geld. Dat komt doordat een brandstof auto 200+ slijtage gevoelige onderdelen heeft. Een elektrische auto heeft er 7!

Een e-car heeft het accupakket onderaan de auto geïntegreerd, waardoor de accu binnen een paar seconden na een ongeluk uitgeschakeld is. Brandgevaar en kortsluitingen zijn ook sneller uitgesloten. Doordat het accupakket onderaan de auto zit en het binnen de kortste keren uitgeschakeld wordt bij een ongeluk. Zorgt het ervoor dat de auto ook minder snel gaat rollen tijdens een ongeluk.

Actieradius

Bij de e-cars gaat het om de actieradius, ook wel de accu of het bereik. Het is de afstand die een auto kan afleggen met één volle accu. Bij brandstof is het zo: hoe groter de auto, hoe meer verbruik en dat is ook bij elektrische voertuigen. Het hangt er ook vanaf hoe jouw rijstijl is en hoe vaak je de airconditioning en verwarming gebruikt. Bij de ANWB hebben ze een map waar alle laadpalen op staan. Altijd handig om bij de hand te hebben.

Regeneratief remmen

EV’s hebben ook verschillen als het gaat om remmen. Een elektrische auto kan namelijk afremmen op de elektromotor. De elektromotor werkt dan als een dynamo, daardoor er energie wordt teruggewonnen. Het remmen gebeurt al door het gaspedaal los te laten. Het wordt ook wel one pedal driving genoemd.

Auto’s die elektrisch zijn

Mercedes heeft meerdere elektrische auto’s. Een daar van is de Mercedes EQS SUV. De auto heeft een actieradius van 634 km en is in 31 minuten 80% opgeladen. Dat is alleen van toepassing bij een DC-sneloplaadpunt met een voedingsspanning van 400 V. Het is een uniek luxe ontwerp zonder hoeken en randen. Zo is de auto gecombineerd met de luxe van een S-klasse en met de ruimte van een SUV. Het is mogelijk om met deze auto een aanhanger of caravan aan te hangen. Het maximale gewicht is geremd en ongeremd 750 kg. De auto gaat in 2023 in de verkoop.

Mercedes EQS suv

De BMW i7 xDrive60 is een prachtige auto die volledig elektrisch rijdt. De auto heeft een actieradius van 625 km en is binnen 35 minuten 80% opgeladen. Dat is alleen van toepassing bij een sneloplaadpunt. Bij deze BMW is het ook mogelijk om een aanhanger of caravan aan te hangen. Het maximale gewicht daarvan is ongeremd 750 kg en geremd 2000 kg.

BMW i7 xDrive60

De Audi SQ8 e-tron is een van de e-cars van Audi. De auto is volledig elektrisch, heeft een actieradius 494 km en is binnen 31 minuten 80% opgeladen dat is alleen van toepassing bij een sneloplaadpunt. Kies voor rijstand S en door de boostfunctie beschik je over een vermogen van 370 km. De auto gaat in 2023 in de verkoop.

Audi SQ8 e-tron