De populariteit rondom biologisch eten en drinken blijft stijgen. Volgens het economisch bureau van ABN geven Nederlanders steeds meer uit aan biologische voedingsproducten. En dat is zo gek nog niet; biologische voeding is immers niet meer weg te denken uit de supermarkt schappen en ook een natuurvoedingswinkel is niet meer moeilijk te vinden. Maar wat houdt biologisch eten eigenlijk precies in? En waarom is de behoefte ernaar zo gestegen?
Biologisch: wat is het eigenlijk?
Bij de productie van biologisch voedsel wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met milieu en dierenwelzijn. Zo worden mestoverschotten voorkomen en krijgen dieren meer ruimte dan in de normale veeteelt en landbouw. Biologische boerenΒ en telers maken geen gebruik van kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen en genetisch gemodificeerde organismen. Zij kiezen ervoor om de natuur zoveel mogelijk zijn werk te laten doen, door zo min mogelijk in te grijpen. Hierdoor is het bodemleven is gezonder, gevarieerder en er is meer biodiversiteit.
Het is algemeen bekend dat er aan biologische producten een behoorlijk hoog prijskaartje hangt. De redenen daarvoor zijn makkelijk te verklaren. Biologische landbouw is vaak kleinschaliger omdat massaproductie minder mogelijk is doordat er bijvoorbeeld met teeltrotatie wordt gewerkt. De opbrengsten zijn vaak lager omdat de gewassen trager groeien en dieren minder snel tot hun slachtgewicht komen. Nog een reden voor de hoge prijzen is dat de wijze waarop biologische landbouw en veeteelt wordt gedaan. Het vergt namelijk meer arbeid (onkruid wieden bv.) en duurdere grondstoffen. Kortom, de producten zijn dus schaarser.
Toch zijn biologische producten hun prijs meer dan waard. Wat je als consument betaalt gaat dus naar de kwaliteit van de grondstoffen, het werk van de boer en een lagere impact op het milieu en extra dierenwelzijn.
Behoefte biologische producten stijgt
Het aanbod biologische producten in de gemiddelde supermarkt groeit. Een duidelijk teken dat de vraag dat ook doet. Het wordt steeds hipper om biologisch te kopen, de tijd dat er een geiten-wollensokken label aan biologisch eten hangt is voorbij.
Beweringen over de superioriteit van biologisch voedsel ten opzichte van reguliere producten hebben daar mogelijk een aandeel in. Zo wordt er gezegd dat biologisch eten meer nutriΓ«nt bevat, het beter is voor je (fysieke) gezondheid doordat er geen hoge dosis aan schadelijke stoffen wordt gebruikt, en dat het bovenal goed is voor het milieu. In de beleving van de consument is het dus gezonder en duurzamer. Ook de aandacht voor dierenwelzijn en bovenal smaak zijn redenen voor de stijgende behoefte.
Hoe herken je biologische producten?
In de supermarkt herken je biologische producten aan de keurmerken op de verpakkingen. Er zijn verschillende keurmerken waar je op kunt letten. Biologisch fruit en biologische groente herken je aan het groene EU-bio logo met een blaadje. Het EKO keurmerk is te vinden op vlees, zuivel en eieren. Het Fairtrade logo staat voor een eerlijke samenwerking, wat ook aansluit bij de biologische gedachte. Dat laatste keurmerk kun je op verschillende producten tegenkomen.