plasticvrij leven blog

Plasticvrij leven: zo begin je eraan

Plastic is overal om ons heen, het zit in onze verpakkingen, ons voedsel, onze kleding en zelfs in onze oceanen. Het is een probleem dat we allemaal moeten aanpakken. Maar hoe begin je aan een plasticvrij leven? In deze blog geven we je vijf tips om te beginnen en laten we zien dat het makkelijker is dan je denkt.

The big four:

Het motto van de zero waste beweging is om te weigeren, verminderen, hergebruiken en dan pas te recyclen. Het is een goede mantra om in je hoofd te beitelen en een manier om je te helpen bij het verminderen van plastic in je leven.

REFUSE

Weiger plastic in alle vormen. Laat ingepakte groenten en fruit links liggen en weiger gratis plastic pennen, ballonnen, staaltjes en goodie bags. Zo laat je zien dat plastic bij jou niet welkom is.

REDUCE

Verminder de hoeveelheid plastic in je leven. Gebruik herbruikbare tassen en kies voor plasticvrije alternatieven als er één is. Maak je eigen verzorgings- en poetsproducten of kies voor hervulbare verpakkingen.

RE-USE

Hergebruik het plastic dat je al hebt en breng het naar repair cafés of kringloopwinkels. Hier kunnen ze een tweede leven leiden en verminder je de afvalberg.

RECYCLE

Recycle wat je niet kunt weigeren, verminderen of hergebruiken. Gooi geen afval op straat of in de natuur en composteer groente- en tuinafval. Koop van merken met gerecyclede verpakkingen.

5x zeker doen

Er zijn vijf eenvoudige stappen die je kunt nemen om je leven plasticvrijer te maken:

 1. Koop geen plastic waterflesjes meer en stap over op kraanwater.
 2. Kies in winkels het plasticvrije alternatief (b.v. verpakt in karton).
 3. Neem overal je eigen kop, fles en bestek mee.
 4. Neem als je gaat winkelen een boodschappentas mee.
 5. Koop zoveel mogelijk vers en in bulk.

The best life attitude

Een duurzame levensstijl is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jezelf. Draag zorg voor wat je hebt, koop minder en vaker tweedehands, vermijd de meest hardnekkige plastics zoals PVC, PS en polycarbonaat en maak producenten erop attent dat je geen plastic verpakking wilt.

plasticvrij leven blog

Snelle switch

Er zijn veel plastic producten die we dagelijks gebruiken en waarvoor er makkelijke plasticvrije alternatieven zijn:

 • Haarborstel → Borstel van bamboe of hout
 • Hondenpoepzakje → Opgevouwen krantenpapier
 • Koffiebeker → Hervulbare kop
 • Papieren zakdoeken → Stoffen zakdoeken
 • Plastic fles → Herbruikbare drinkfles
 • Plasticfolie → Bewaardoosjes, stoffen doeken
 • Plastic rietje → Geen, of een metalen of glazen rietje
 • Plastic tas → Herbruikbare shopper.

Het blijft een groot probleem, maar het goede nieuws is dat we allemaal de kracht hebben om er iets aan te doen. Door simpelweg te weigeren, verminderen, hergebruiken en recyclen, kunnen we ons plasticverbruik drastisch verminderen. Met de vijf tips die we hebben gegeven, kun je makkelijk beginnen aan een plasticvrij leven. Het gaat erom bewust te worden van ons plasticgebruik en bewuste keuzes te maken. Wees een voorbeeld voor anderen en maak producenten bewust van jouw keuzes. Laten we samen werken aan een wereld zonder plasticvervuiling, want iedere stap telt!