vegan recept banaan havermout

Vegan recept: gebakken havermout met banaan

Heb je nog een paar overrijpe bananen in de fruitschaal liggen? Zonde om ze weg te gooien of te laten verpieteren! Je kunt er nog heerlijke recepten mee maken. Deze gebakken havermout met banaan bijvoorbeeld! Weer eens iets anders dan je standaard kom havermout. En ook nog eens beter voor de dieren én het milieu. De havermout is namelijk volledig vegan.

Door Romy Veul- blogger op Vaker Vrolijk

Heerlijke havermout, maar dan anders!

Je kent havermout waarschijnlijk vooral van de warme havermoutpap en overnight oats. Ook erg lekker en gezond! Maar als je havermout in de oven schuift, krijg je er een nog lekkerder ontbijt mee. Krokant aan de buitenkant en heerlijk smeuïg van binnen!

Wat ook fijn is: zo’n goed gevulde ovenschaal ziet er misschien uit als veel werk, maar dat valt alles mee. Het is een kwestie van de ingrediënten door elkaar roeren, alles in de oven zetten en dan wachten totdat de oven je oppiept.

Gebakken havermout met banaan & walnoten

Als je van banaan houdt, dan vind je banaan uit de oven zonder twijfel een succes. De banaan wordt er nog smeuïger door en krijgt dankzij de oven ook een extra zoete smaak. Dat maakt deze gebakken havermout met banaan één van mijn favoriete ontbijtjes om ’s ochtends voor in de keuken te staan.

Nóg lekkerder is de havermout met walnoten, blauwe bessen en wat stukjes chocola erbij. Maar hé, wat wordt er nu niet lekkerder van een paar blokjes chocola?!

Wil je meer vegan ontbijtinspiratie opdoen? Deze vegan havermout met kwark is ook een heerlijk recept. Je krijgt een romige havermout door er een schep plantaardige kwark doorheen te roeren. Geloof me: het is verrassend lekker! Op mijn blog Vaker Vrolijk deel ik trouwens nog veel meer vegetarische recepten (waaronder ook veel vegan).

gebakken havermout met banaan

Wat heb je nodig?

Eén kleine ovenschaal is perfect voor 2 porties van deze havermout. Ben je in je eentje? Dan kun je de tweede portie prima een dag in de koelkast bewaren voor de volgende dag of er bij de lunch nog een keer van genieten.

Dit heb je nodig voor 2 porties gebakken havermout met banaan:
  • 80 gram havermout
  • 2 bananen
  • 160 ml plantaardige melk (bijvoorbeeld amandelmelk, sojamelk of havermelk)
  • 1 el agavesiroop of ahornsiroop
  • 1/2 tl vanille-extract
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl bakpoeder
  • Handje blauwe bessen
Optioneel:
  • Bakvaste pure chocolade-druppels
  • Paar pecannoten of walnoten

Hoe maak je gebakken havermout met banaan?

Deze gebakken havermout met banaan bereid je als volgt:

1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

2. Prak 1 banaan met een vork. Voeg de plantaardige melk en havermout toe en roer goed door.

3. Doe er dan het kaneel en vanille-extract en een halve eetlepel agave- of ahornsiroop bij. Meng ook de blauwe bessen erdoorheen.

4. Schep het mengsel in een kleine ovenschaal (of soufflévormpjes).

5. Snijd de overgebleven banaan in dunne plakjes en leg die bovenop de havermout.

6. Versier de havermout eventueel met bakvaste chocoladedruppels, blauwe bessen en nog een scheutje agave- of ahornsiroop.

7. Haal de gebakken havermout met banaan na 20 minuten uit de oven. Strooi er eventueel verkruimelde nootjes overheen. En dan: ontbijten maar!

Wil je ook voor het avondeten iets lekkers bereiden? Bekijk dan ook de 10 heerlijke vega-recepten van Dutch Hypocrite, waar je – zelfs bij het ontbijt – waarschijnlijk al je vingers bij aflikt.

Heb je dit recept gemaakt? Laat ons weten wat je ervan vindt!