kleding

Duurzame kleding, hoe zit dat nou?

Kleding, dat hebben we allemaal nodig. Ondanks dat we het allemaal dagelijks nodig hebben, komt niet iedereen op dezelfde manier aan kleding. Zo kun je je kleding nieuw kopen in een stenen winkel, maar ook online. Daarnaast zijn er steeds meer opties om tweedehands aan een leuke outfit te komen. Dit kan online via diverse apps, maar het kan ook in een tweedehands winkel. Er zijn dus veel opties, maar hoe weet je nu ofย  jouw aankoop duurzaam is? Wij leggen het uit!

kleding

Wat is duurzame kleding?

Duurzaam betekent dat een product of dienst lang meegaat. Een kledingstuk is duurzaam wanneer het de natuur en het milieu zo min mogelijk tot last is. Duurzame kleding is dus eigenlijk een milieuvriendelijk product. Ook tweedehands kleding kopen wordt beschouwd als een duurzame keuze. Je verlengd namelijk de levensduur van het kledingstuk door het een tweede leven te geven. Het kledingstuk hoeft in dit geval niet verbrand te worden en hierdoor komen er minder afvalstoffen vrij.

Wat maakt kleding slecht voor het milieu?

Tegenwoordig kun je erg goedkoop een nieuwe outfit scoren. Dit heeft helaas nadelige gevolgen voor het milieu. Door het snelle proces van produceren, gebruiken en vernietigen van kleding komt er veel CO2-uitstoot vrij. Door het vernietigen van kleding ontstaat er ook vervuiling van de grond en het water door de synthetische stoffen die vrijkomen. Omdat de productie van kleding op een zeer grote schaal wordt gedaan, heeft dit een grote impact op het milieu.

duurzaam kleding

Hoe herken je duurzame kleding?

Het kan lastig zijn om duurzame kleding te herkennen. Een goede manier om te kijken of je kleding wel duurzaam is, is door te kijken naar de materialen waarvan het kledingstuk is gemaakt. Er wordt bij kleding namelijk vaak gebruik gemaakt van synthetische stoffen. Deze stoffen zijn niet duurzaam en vaak slecht voor het milieu. Er zijn ook bedrijven die wel duurzame materialen gebruiken om kleding mee te produceren. Hierbij kun je denken aan materialen als linnen, bamboe, hennep, tencel en organisch katoen. Het is dus handig om altijd even het label in je kledingstuk te checken. Ook kun je online de materiaalcompositie bekijken op de productpagina van je kledingstuk.