Wat voor kaarsen brand jij thuis? Waarschijnlijk heb je hier nooit over nagedacht en koop je kaarsen bij bekende winkels zoals de Action, Kruidvat of Hema. Of misschien ben je wel fan van de heerlijk geurende kaarsen van de Rituals. Wist je dat de meeste van deze kaarsen eigenlijk helemaal niet duurzaam zijn?
WANNEER ZIJN KAARSEN DUURZAAM?
Een kaars is per definitie niet 100% duurzaam, omdat je deze opbrandt en niet kunt hergebruiken. Toch is de ene kaars duurzamer dan de andere. De duurzaamheid van de kaars is af te meten aan de hand van verschillende voorwaarden:
-
Welke was wordt er gebruikt?
-
Wat voor lont bevat de kaars?
PARAFFINE VS VEGETARISCHE WASSEN
De meestgebruikte grondstof voor het maken van kaarsen is paraffine. Deze grondstof is goedkoop omdat het eigenlijk een bijproduct is dat verkregen wordt bij de winning van aardolie. Paraffine is meestal geel/wit van kleur en kan gevaarlijke stoffen bevatten. Hieraan wordt stearine toegevoegd, dat vaak afkomstig is van dierlijk vet. Dit dierlijk vet ontstaat als bijproduct van de slacht. Stearine wordt toegevoegd aan de kaars om te zorgen dat de kaars langer brandt.
Vegetarische wassen worden gemaakt van bijvoorbeeld soja of koolzaad, maar er bestaan ook wassen die gemaakt worden van kokos, olijf of een combinatie van deze materialen. Dat heeft verschillende voordelen, zoals een langere brandtijd en natuurlijk minder belasting op het milieu. Om de kaarsen nog langer te kunnen laten branden kan hier plantaardige stearine aan worden toegevoegd. Geurkaarsen bevatten naast de was ook oliën die geur bevatten. Ook van deze geuroliën heb je verschillende soorten, zoals bijvoorbeeld etherische olie.
DUURZAME KAARSEN VAN CANNDLE
Canndle is zo’n bedrijf dat gebruikmaakt van duurzame vegetarische was en handgemaakte kaarsen verkoopt. Eigenaresse Anne vertelt: ‘Wij gebruiken koolzaadwas in onze kaarsen omdat het zoveel voordelen heeft ten opzichte van paraffine kaarsen.’
Toen Anne voor het eerst een kaars goot had ze niet in de gaten hoe schadelijk kaarsen kunnen zijn voor de gezondheid. Een kaarsje branden is immers gezellig toch? Na uitgebreid onderzoek leerde zij meer over de kaarsenindustrie en besloot ze het helemaal anders te doen.
Duurzaamheid is belangrijk voor Canndle en daarom koos ze voor koolzaadwas. Dit wordt Europees geproduceerd en legt daardoor een minder grote afstand af naar de studio die zich in IJsselstein bevindt. Daarnaast stoot deze natuurlijke kaars minder roet uit bij het branden én brandt de kaars tot zo’n 80% langer dan een paraffinekaars.
Maar dat is niet het enige wat Canndle duurzaam maakt. Ook het verpakkingsmateriaal wordt zoveel mogelijk hergebruikt en gemaakt van gerecycled materiaal. ‘Als klein bedrijf kan het een uitdaging zijn om zoveel mogelijk duurzaam aan te pakken, maar voor ons is het wel erg belangrijk. Daarom hebben we zoveel mogelijk gekozen voor gerecycled materiaal voor onze verpakkingen.’