Je tuin vergroenen

Van grijs naar groen: maak je tuin duurzaam

Het vergroenen van je tuin is niet alleen leuk voor het oog, het heeft ook een heleboel voordelen. Het is een nuttige bijdrage aan de klimaatadaptatie, groen heeft een positief effect op je (mentale) gezondheid Γ©n het zorgt voor biodiversiteit. Daarnaast heeft een groene tuin ook nog praktische voordelen: het voorkomt dat het riool water overstroomt omdat de beplanting regenwater opneemt en een tuin met enkel tegels is vele malen warmer. Groene rakkers helpen om de gevoelstemperatuur te verlagen met 7 tot 15 Β°C. Dat klinkt goed allemaal toch? Hier wat tips voor als je niet weet waar je moet beginnen met het vergroenen van je tuin.

Een groene schutting

Veel tuinen in Nederland worden van de omringende omgeving gescheiden door middel van een schutting. Er zijn schuttingen in verschillende vormen en maten, die gemaakt worden van diverse materialen. Tuin vergroenen? Ga voor een groene schutting! Het is een ware eye catcher en je levert een bijdrage aan de biodiversiteit. Bovendien kun je bijvoorbeeld struiken kiezen waar fruit of groente aan groeit, waardoor je dubbel plezier hebt van jouw schutting. Op de website van Milieu Centraal kun je lezen welke keuzes je kunt maken bij het kiezen van jouw schutting.

Begin je eigen moestuin

Als je in jouw tuin ruimte maakt voor een moestuin, kun je je eigen verse groentes en fruit kweken maar je creΓ«ert ook meer groen! In een moestuin kun je zelf kiezen welke groenten of fruit je wilt verbouwen, zolang ze maar gedijen in het Nederlandse klimaat. Hierin ben je volledig vrij om te kiezen voor de soorten die jouw voorkeur hebben. Aan slechts enkele vierkante meters heb je al genoeg.

Ga voor een groendak van SedumSpecialist

Een groendak is niet alleen heel sfeervol, het heeft ook een aantal mooie voordelen. Waaronder het vasthouden van regenwater, een lagere omgevingstemperatuur, het verlengen van de levensduur van je dak en het verhogen van de biodiversiteit. Als je geen plat dak op jouw huis hebt, kun je bijvoorbeeld kijken of er mogelijkheden zijn om een dakkapel te vergroenen of het platte dak op jouw schuur te benutten. Misschien heb je zelfs een overkapping in jouw tuin waar je groen op kunt aanleggen. Kijk om je heen en wees creatief. Vaak zijn er meer mogelijkheden dan je in eerste instantie denkt. En wist je trouwens dat er steeds meer gemeenten een subsidie aanbieden voor het aanleggen van een groendak? Handig!

dak vergroenen blog

Vervang de tegels voor… Groen!

Door de tegels in je tuin te vervangen door groen, maak je je tuin een stuk klimaatvriendelijker. De grond kan meer water opnemen, wat leidt tot minder wateroverlast. Daarnaast is groen effectief tegen de hitte in jouw tuin en de stad. Tegels houden namelijk veel warmte vast, waardoor de temperatuur snel stijgt. Dat maakt chillen in je tuin dus lekker aangenaam!

Onkruid lekker laten groeien

Vaak wordt onkruid gezien als een probleem en willen we er zo snel mogelijk van af. Maar onkruid is helemaal niet zo nutteloos als je denkt. Paardenbloem, brandnetel en zevenblad zijn kruiden die je goed kunt gebruiken in de keuken. Van brandnetels en paardenbloemen kun je bijvoorbeeld heerlijke thee maken. Zevenblad kun je als kruid toevoegen aan je soep. Dus de volgende keer dat je op zoek bent naar kruiden, kijk even in jouw tuin of er nog iets lekkers groeit! Je zult verrast zijn door wat je allemaal kunt vinden en hoe lekker het smaakt.