Gasverbruik verminderen tips

Een pro worden in gasverbruik verminderen

Waarschijnlijk is het niemand meer ontgaan: de stijgende gasprijzen. Hoeveel gas je verbruikt en hoeveel je dus iedere maand moet betalen, heb je voor een groot deel zelf in de hand. Maar wist je dat het verminderen van je gasverbruik helemaal niet zo lastig hoeft te zijn als het klinkt? Zoals bij alles geldt ook hier: begin bij het begin.

Wat graadjes minder

Dit is misschien wel de meest voor de hand liggende tip, maar zeker niet het minst belangrijk. Wanneer je zo snel mogelijk je gasverbruik wilt verminderen, kun je het beste beginnen bij je thermostaat. Probeer de temperatuur in je kamer af te bouwen, bijvoorbeeld steeds met een halve graad lager. Kleed jezelf lekker warm aan in huis, een extra trui of lekkere dikke sokken. Zo wordt de lagere temperatuur in huis sneller een gewenning. Een groene dakpan kan je huis ook lekker warm houden zonder er al te veel moeite in te steken.

Alleen waar nodig

Kamers in huis die nauwelijks gebruikt worden? Draai de radiatorknop daar lekker dicht! Zet de radiator op de vorstvrij-stand. Ruimtes onnodig verwarmen zorgt voor hogere kosten. Zonde dus, als de kamer eigenlijk niet veel gebruikt wordt. Het sluiten van tussendeuren is ook geen slecht idee als je de verwarming niet zo hard wil laten werken. Wanneer je deuren open laat staan zorgt dat voor tocht en dus kou.

Een pro worden in gasverbruik verminderen

Douchen kan anders

In Nederland douchen we gemiddeld vijf keer per week, negen minuten lang. Als jij je gasverbruik wil verminderen, kan dat minder en korter. Dat zal een positief effect hebben op je rekening. Kijk ook eens naar opties zoals een waterbesparende douchekop. Het douchen is net zo lekker als anders, maar je bespaart tot wel 20 procent op warm water en energieverbruik. Zo’n douchekop hoeft helemaal niet veel geld te kosten trouwens.

Check de cv-ketel

Kijk eens naar de cijfertjes op je cv-ketel. Bij veel moderne cv-ketels kun je namelijk de temperatuur instellen van het water dat door de radiatoren gaat. Vaak staat ‘ie standaard op 80 graden. Met zo’n hoge temperatuur werkt je ketel minder zuinig. Hoe beter je huis geΓ―soleerd is, hoe lager je dit kunt zetten. Je huis blijft warm genoeg met een cv-temperatuur van 70, 60 of zelfs 50 graden. Daardoor kan de ketel zuiniger branden en bespaar je dus op gas.

Meten is weten

Houd je gasverbruik bij. De meeste energiebedrijven bieden tegenwoordig een gratis app aan waarin je je gebruik kan bijhouden. Je krijgt op die manier een beter beeld van hoeveel gas je verbruikt en kunt gelijk zien waar nog op te besparen valt. Daarnaast zijn er meerdere websites die jou kunnen helpen bij het berekenen van jouw gasverbruik, bijvoorbeeld Verbruick. Stel doelen voor jezelf zodat jij een pro wordt in besparen op gasverbruik. Succes!