Duurzaam spelen

Duurzaam spelen: Moeten we speelgoed verduurzamen?

Steeds meer ouders willen hun kinderen laten inzien dat duurzaamheid de toekomst is. Dit willen ze doen door middel van duurzaam spelen, maar is er eigenlijk wel milieuvriendelijk speelgoed? Zo niet, moeten we dit dan wel gaan verduurzamen? Wij zochten voor je uit hoe schadelijk speelgoed nou eigenlijk is en hoe we dit milieuvriendelijk kunnen aanpakken.

Duurzaam spelen

Is speelgoed echt zo vervuilend als we denken?

Speelgoed kan negatieve effecten hebben op het milieu. De materialen waaruit het is gemaakt en de manier waarop het wordt geproduceerd spelen hier in een grote rol. Wij zetten de grootste factoren voor je op een rijtje:

  • Verpakking:  Speelgoed dat overtollig is ingepakt kan een grote rol spelen in hoe slecht een product voor het milieu is. Zo zijn er verschillende verpakkingen met een keurmerk voor milieuvriendelijkheid, maar ook verpakking die dat niet hebben. Ons advies is dus om voortaan speelgoed met een keurmerk erop te kopen.
  • Materialen: Dat speelgoed in vele soorten en maten komt weet iedereen. Zo zijn er speelstukken die gemaakt zijn van plastic, hout, metaal en elektronische componenten. Er zit een flink verschil in deze materialen. Zo zijn plastic en elektronische componenten vele malen slechter dan hout of metaal.
  • Productie: Hoe een stuk speelgoed gemaakt wordt kan ook invloed hebben op de milieuvriendelijkheid, vooral als er veel energie en grondstoffen nodig zijn. Er komen steeds meer fabrieken die ervoor kiezen om toch milieuvriendelijke stoffen te gebruiken.
  • Batterijen: Elektrisch speelgoed kan over het algemeen het meest vervuilend zijn. Zo kan dit bijdragen aan het batterij-afval en kan er dus zuur opkomen. Dit kan extreem schadelijk zijn als het niet op de juiste manier wordt afgevoerd of gerecycled.
  • Recycling: Sommige producenten houden geen rekening met hoe duurzaam speelgoed ze maken. Zo gebruiken ze materialen die niet gerecycled kunnen worden. Het is belangrijk om speelgoed te maken die wel stoffen bevat die eventueel in een recycler kunnen.
  • Levensduur: De levensduur van een stuk speelgoed speelt heel erg mee in hoe duurzaam het nou is. Als het bijvoorbeeld niet lang mee zou gaan worden er meer stukken plastic speelgoed verkocht, waardoor er dus meer bij gemaakt moet worden.

Duurzaam spelen speelgoed

Hoe kunnen we het duurzamer maken?

Dit is een vraag die over het algemeen best makkelijk te beantwoorden is. Er zijn vele verschillende manieren. Ook zal duurzaam speelgoed kopen een hele verlichting zijn. Om hem te beantwoorden zetten we vier antwoorden voor je op een rijtje:

  • Duurzame materialen: Kies speelgoed gemaakt van milieuvriendelijke materialen zoals hout of gerecyclede kunststoffen.
  • Sterk ontwerp: Koop speelgoed dat stevig is gebouwd en langer meegaat, zodat de productie zo veel mogelijk beperkt kan worden.
  • Recyclebaarheid: Let op speelgoed dat gemakkelijk kan worden gerecycled wanneer het niet meer wordt gebruikt.
  • Koop tweedehands: Overweeg tweedehands speelgoed om hergebruik te bevorderen.

Conclusie:

In het kort, we zouden speelgoed moeten verduurzamen. Het is niet alleen een slimme zet, maar ook een belangrijke stap naar een meer milieubewuste toekomst. Door te kiezen voor duurzamer speelgoed, kunnen we de belasting van het milieu verminderen, het plezier van het spelen vergroten en kinderen leren om bewust met onze planeet om te gaan. Het is een kleine verandering in onze manier van denken over speelgoed, maar het kan een grote impact hebben op de wereld die we doorgeven aan de volgende generaties. Laten we samenwerken om speelgoed groener en duurzamer te maken, want het is niet alleen een keuze, maar ook een verantwoordelijkheid die we moeten omarmen voor een betere toekomst.

Duurzame cadeautjes geven? Neem dan hier een kijkje!